Live Live

AUDIO | Minister wil vertrek van expertisecentrum uit Enschede niet tegenhouden

Gepubliceerd: Dinsdag 26 maart 2019 21:42

AUDIO | Minister wil vertrek van expertisecentrum uit Enschede niet tegenhouden

Onderwijsminister Arie Slob zal het voorgenomen vertrek van Stichting Leerplan Ontwikkeling uit Enschede niet tegenhouden. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van Michel Rog (CDA).

Voor de tweede keer probeert het bestuur van de SLO het hoofdkantoor in Enschede te sluiten. Waar in 2015 nog werd gesproken over een dependance in het oosten, naast de locatie in Utrecht, zijn de pijlen nu gericht op één centrale plek in de Randstad.

‘Nauwelijks effect’
Enschede ligt in niet centraal genoeg voor het ontwikkelen van onderwijsmodules en leerlijnen. De helft van de 95 werknemers komt van buiten Twente. Dit zijn voornamelijk onderwijsexperts, die baat zouden hebben bij een werk- en vergaderlocatie in het midden van het land.

Dat er 48 lokale banen op de tocht staan, voornamelijk in ondersteunde functies, heeft volgens Slob ‘nauwelijks tot geen effect op de directe of indirecte werkgelegenheid in de regio Twente’. Hij laat de keuze voor een verhuizing geheel over aan de bestuurder. De ondernemingsraad en de Raad van Toezicht moeten zich er nog wel over buigen.

‘Twee tongen’
Michel Rog is teleurgesteld in het antwoord van Slob. „De minister lijkt met twee tongen te spreken. Hij is voor werkgelegenheid, maar toont ook begrip voor een verhuizing van de SLO”, zegt het CDA-Kamerlid. „Bovendien bagatelliseert hij de gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio.”

Rog zegt op korte termijn met vervolgvragen te komen voor de minister. De CDA’er dwong vier jaar geleden Slob’s voorganger Jet Bussemaker met een breed gesteunde Kamermotie om de SLO te verzoeken in Enschede te blijven. De verhuizing werd destijds afgeblazen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: