Live Live

Minibieb in afgedankte telefooncel aan Bamshoevelaan

Zondag 13 maart 2016 16:19

Minibieb in afgedankte telefooncel aan Bamshoevelaan

De stad heeft er een minibibliotheek bij. Paul Abels van de Enschedese uitgeverij AFdH verrichtte zondagmiddag de openingshandeling van de kleine, maar rijkgevulde bibliotheek aan de Bamshoevelaan, achter het transformatorhuisje aan de Blijdensteinlaan. De boeken staan er in een afgedankte telefooncel van KPN.

De minibibliotheek is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar ze onder de naam Little Free Libraries bekend zijn. Enschede telt er al een paar. Het idee is dat boeken vrij te lenen zijn op voorwaarde dat je ze na lezing terugzet, of een boek meeneemt en een boek uit de eigen boekenkast achterlaat. Drie bewoners van Roombeek vonden dat de buurt er ook een nodig had. André van Tuinen, Astrid Camerik en Rolf Jongedijk van de Bewonersgroep Bamshoeve zorgden dat met geld uit het wijkbudget de buurtbieb er zijn plekje vond.

De oude telefooncel tikten ze op de kop bij een sloper in Eindhoven. Hij is de Roomboek Mini Bibliotheek gedoopt. In ruil voor de uitnodiging de bieb in gebruik te nemen, beloofde Abels de buurtbieb op z'n tijd te voeden met boeken uit zijn eigen fonds. Zondagmiddag liet hij al een stuk of tien titels achter met de woorden: 'Boeken leren ons en de wereld kennen'. De hoop van de Bewonersgroep Bamshoeve is dat - zeker bij mooi weer - de telefooncel een trefpunt in de wijk wordt, een literaire hangplek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: