Live Live

Minderjarigen kunnen in Twente makkelijk alcohol krijgen

Gepubliceerd: Vrijdag 10 augustus 2018 08:50

Minderjarigen kunnen in Twente makkelijk alcohol krijgen

Het verbod op alcoholverstrekking aan minderjarigen wordt nog steeds slecht nageleefd. De gemeente Enschede gaat daarom, in samenwerking met de horeca, vaker mystery shoppers inzetten.

Zes op de tien jongeren onder de 18 jaar kan nog probleemloos alcohol meekrijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Die lieten in 2017 in 61 gemeenten getrainde mystery shoppers van 17 jaar proberen alcohol te kopen bij supermarkten, slijterijen, horecazaken, cafetaria’s en sportkantines. Van de 2.118 pogingen mislukte slechts 42,3 procent. Dat is nog bijna vijf procent lager dan in 2016.

Een soortgelijk onderzoek werd eind 2016 ook specifiek in Enschede gedaan. Daar kwam een nog veel somberder beeld uit. Van de 228 verkooppunten hield zich toen slechts 21 procent aan het verbod. Met name in horecazaken en cafetaria’s was het bar en boos, met respectievelijk 2 en 0 procent.

Lokgasten
Om dat te veranderen, heeft de gemeente een convenant gesloten met de Enschedese horeca. Centraal daarin staat de afspraak dat vaker gebruik wordt gemaakt van mystery shoppers of lokgasten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Enschede en de Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE) doen dat voor 1 mei 2019 minimaal een keer bij de eigen leden. Enschede regelt dat voor de overige horeca. Daarbij wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. De kosten worden gedeeld. KHN Enschede en VHSE vertegenwoordigen samen 180 horecabedrijven.

Dat moet er toe leiden dat de naleving binnen een jaar op minimaal het landelijke gemiddelde van 2016 komt te liggen. En op de landelijke termijn op dat van de supermarkten, ruim 60 procent.

Te weinig middelen
De gemeenteraad van Enschede moet zich er nog wel over buigen. In de aanbiedingsbrief aan de raad benadrukt burgemeester Onno van Veldhuizen dat Enschede op dit moment te weinig middelen heeft om adequaat te controleren en handhaven op de Drank- en Horecawet. Dat melden ook diverse andere Twentse gemeenten. Daar wordt ook heel divers gedacht over de inzet van mystery shoppers of lokgasten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: