Live Live

Minder wanbetalers zorgverzekering, behalve in Enschede en Borne

Gepubliceerd: Zaterdag 05 januari 2019 10:32

Minder wanbetalers zorgverzekering, behalve in Enschede en Borne

Het aantal wanbetalers van zorgverzekeringen daalt opnieuw in bijna alle gemeenten. Enschede blijft echter achter. Daar is sprake van een stijging van 1,7 procent. De stad staat daarmee op plek tien van plaatsen met de meeste wanbetalers. Almelo en Hengelo doen het juist goed.

Menzis, de grootste zorgverzekeraar in deze regio, is zeer tevreden over de nieuwste cijfers. Het bedrijf zag zelf het aantal wanbetalers het afgelopen jaar dalen met 8000 cliënten. In vergelijking met andere regio’s heeft Twente relatief weinig mensen met een langduriger betalingsachterstand.

Sinds een paar jaar trekken verzekeraars en gemeenten samen op om mensen met een betalingsachterstand te helpen. Ze proberen zo snel mogelijk met de mensen in gesprek te komen over de oorzaak waarom er niet is betaald. „Hoe sneller je er bij bent, hoe meer ellende je kan voorkomen. Het is natuurlijk een kwestie van de lange adem, maar je ziet dat het vruchten afwerpt”, aldus woordvoerder Joeri Veen.

Menzis kan de stijging in Enschede niet verklaren, maar zegt ‘niet ontevreden’ te zijn over de samenwerking daar. „Sommige gemeenten komen wat langzamer op stoom. De stijging is voor een grote stad als Enschede niet dramatisch. Er is alle vertrouwen dat ook daar de daling zal inzetten.” De gemeente zelf kon nog niet uitleggen waar de stijging tegen de landelijke trend vandaan komt.

Achterstand
Wanbetalers zijn degenen die zes maanden of langer achter zijn met betalen van hun zorgpremie. Enschede telde bij het jongste overzicht (peildatum begin 2018) in totaal 2.980 wanbetalers, dat is een stijging van 50. Het is in totaal 2,3 procent van alle premieplichtige inwoners. Er is met 790 mensen een betalingsregeling gesloten. Ter vergelijk: Rotterdam telt de meeste wanbetalers van ons land: 24.570 en dat is 4,8 procent van de premieplichtigen. Maar Rotterdam maakte meer vorderingen dan Enschede.

De andere steden in de regio deden het echter beter. Hengelo telt 1.140 wanbetalers, 1,8 procent van alle premieplichtigen. Daar hebben verzekeraar en gemeente 110 gevallen weer in het goede spoor gekregen. Een daling van 8,8 procent. Almelo heeft 1.460 wanbetalers, dat is 2,5 van alle premieplichtige. Almelo telt een afname van 70 huishoudens die achter waren met betalen. Een daling van 4,6 procent.

Procentueel scoort de gemeente Hellendoorn het best. Daar nam het aantal wanbetalers met 12 procent af (van 250 naar 220). Woordvoerder Fred Koolhaas. „We hebben een convenant gesloten met Menzis om samen de problematiek te bestrijden. Als er een betalingsachterstand ontstaat gaan we zo snel mogelijk met de mensen in gesprek om erachter te komen wat er aan de hand is. Het kan een voorbode zijn van meer problematiek. Daar hebben we ook mensen op gezet van ons sociaal team.” Of Hellendoorn wezenlijk anders werkt dan andere gemeenten kan hij niet zeggen.

Eerste signaal
Menzis verwacht dat de daling de komende jaren nog doorzet. „Als de zorgpremie niet wordt betaald, is dat vaak het allereerste signaal dat er iets mis dreigt te gaan in een gezin, of bij ouderen bijvoorbeeld. Het loont om vroegtijdig te gaan praten over de achterliggende problemen.”

De zorgverzekeraars treffen echter ook zelf in een vroeger stadium betalingsregelingen. Ze zien bijvoorbeeld af van het opleggen van boetes over de openstaande rekeningen, omdat die boetes de problemen meestal alleen maar verergeren. Boetes worden ook vaker kwijtgescholden. Ook wordt mensen actiever erop gewezen dat ze het voldoen van hun eigen risico in termijnen mogen doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: