Live Live

Military: Alleen Tokio telt in Boekelo

Gepubliceerd: Woensdag 09 oktober 2019 12:16

Military: Alleen Tokio telt in Boekelo

Vergeet de nationale titel. Vergeet zelfs de strijd om de felbegeerde eindzege. De komende dagen draait het maar om één ding tijdens Military Boekelo: dat ene ticket voor de Olympische Spelen.

Niet eerder stond er zoveel op het spel tijdens de Military Boekelo als in de komende editie. Tuurlijk, het hippisch evenement op de Twentse dreven is meestal tegelijkertijd het decor van de strijd om de nationale titel. Leuk voor de Nederlandse ruiters en amazones, maar het NK voelde altijd als een soort van ondergeschoven kindje. Een wedstrijd in een wedstrijd, waarbij de meeste aandacht vanzelfsprekend uitgaat naar de eindzege.

Tim Lips, 's lands beste eventingruiter, was vorig jaar héél dicht in de buurt om de eerste Nederlandse eindwinnaar te worden in de 48-jarige geschiedenis van de Military Boekelo. Totdat de Brabander op de laatste hindernis van het afsluitende springconcours een foutje maakte, waardoor een balk in het zand belandde. Weg eindzege, weg historische mijlpaal. De nationale titel was niet meer dan een pleister op een vervelende en grote wond.

Wie zich zondagmiddag kroont als opvolger van de Duitse Julia Krajewski zal de deelnemers van het Nederlandse eventingteam worst zijn. Oranje heeft dit jaar een ander, veel belangrijker doel: in Boekelo valt het ene overgebleven ticket naar de Olympische Spelen van Tokio te verdienen. Het is de enige manier voor de Nederlandse equipe om zich te plaatsen voor de olympiade van 2020.

Dat zit zo: aan het olympisch onderdeel eventing mogen in Tokio volgend jaar vijftien landenteams met ieder maximaal drie deelnemers meedoen. Veertien landen zijn al verzekerd van een startbewijs. Japan, als organiserend land, alsmede de top 6 van het WK van 2018 in het Amerikaanse Tryon (Engeland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland). Vervolgens kregen de beste twee nog niet geplaatste landen van het afgelopen EK in het Duitse Luhmühlen een ticket voor Tokio: Zweden en Italië. De volgende kans was een olympische kwalificatiewedstrijd, waarin Polen een startbewijs veroverde. De vier niet-Europese deelnemers zijn de Verenigde Staten, Brazilië, China en Thailand.

Nations Cup

Het Nederlandse team greep telkens mis, zoals onlangs nog tijdens de voorlaatste Nations Cup in het Belgische Waregem. Lips kwam daar ten val, waardoor een goede teamprestatie niet meer tot de mogelijkheden behoorde. De aanvoerder van de Oranje-equipe en zijn teamgenoten krijgen in Boekelo, de afsluitende wedstrijd van een serie meetellend voor de Nations Cup, de allerlaatste kans.

Het scenario is duidelijk: Nederland moet 'the best of the rest' zijn in de eindstand van de Nations Cup met landen die nog niet geplaatst zijn voor de Olympische Spelen. In de praktijk betekent dit dat Oranje in dit klassement vóór Zwitserland en België moet eindigen, de twee landen die ook nog aanspraak maken op een ticket naar Tokio.

Met nog één wedstrijd te gaan wordt de stand in de Nations Cup aangevoerd door Zweden, gevolgd door Italië. Op plaats 3 staat Zwitserland, met 365 punten. Nederland heeft tien punten minder en volgt op een vierde plaats. België staat zevende, met 300 punten. Het gaat de komende dagen dus vooral om deze drie landen, die strijden voor de nog vacante plek op de deelnemerslijst van Tokio volgend jaar.

Wie deel uitmaakt van het Nederlandse team wordt duidelijk na de keuring van de 101 ingeschreven paarden, die vanmiddag om 13.30 uur begint. Het eerste wedstrijdonderdeel is de dressuurproef, verdeeld over donderdag en vrijdag. Zaterdag staat de crosscountry op het programma, zondag het springconcours.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Eric Brinkhorst

Deel deze pagina: