Live Live

Milieuplein in Enschede-Zuid te dicht bij flats

Gepubliceerd: Donderdag 25 oktober 2018 16:30

Milieuplein in Enschede-Zuid te dicht bij flats

De gemeente Enschede heeft een milieuplein bij Winkelcentrum Zuid op de verkeerde plek aangelegd. Flatbewoners van Het Leunenberg en de Herikberg zagen tot hun verbazing dat, anders dan op de tekeningen was aangegeven, pal naast hun flats vijf containers werden ingegraven.

De buurtbewoners trokken meteen aan de bel omdat ze geluidsoverlast van glas en van auto’s vrezen. Inmiddels zijn de containers toch in gebruik genomen. „En inderdaad, we hebben last van glasgerinkel”, vertelt George Führen, die vanuit zijn woonkamer op de containers kijkt. „Gisternacht nog werd ik om vijf uur wakker doordat iemand glas wegbracht.”

Geen poot
Führen is één van de bewoners die sinds juli al met de gemeente in gesprek is. „Ze hebben geen poot om op te staan”, zegt hij. „De tekening was anders en nu hebben we die bakken voor de deur, op nog geen 25 meter afstand. Verplaatsen dus. Gelukkig heeft de gemeente dit ook ingezien en is ons toegezegd dat ze op een andere plek komen. Maar inmiddels duurt het wel héél lang.”

Omwonenden
Führen heeft er vertrouwen in dat het goed komt en dat de bewoners binnenkort van de overlast af zijn, maar vindt het vreemd dat de gemeente omwonenden niet heeft geïnformeerd over het aanleggen van het milieuplein op een andere plek dan gepland. „Het hele debacle had zo voorkomen kunnen worden. Het gaat hier wel om gemeenschapsgeld en om onnodige overlast.”

Serieus genomen
Projectleider René Pruysers van de gemeente Enschede: „We hebben de klachten van omwonenden serieus genomen en we gaan de containers verplaatsen. De keus voor deze plek is overigens gemaakt vanwege de veiligheid. Nu kunnen vrachtwagens bij het nieuw gebouwde gedeelte van het winkelcentrum laden en lossen zonder achteruit te hoeven rijden. Dat geldt ook voor de wagens van Twente Milieu die de containers legen. Dat had op de oorspronkelijke plek niet gekund.”

Hij geeft toe dat de gemeente verzuimd heeft de bewoners te informeren, zodat zij niet van tevoren hun bezwaren kenbaar hebben kunnen maken. Wanneer de glasbakken, de restafval-, papier- en textielcontainers verplaatst worden, is niet duidelijk. Naar welke plek ook niet, omdat ondernemers eveneens inspraak hebben over een nieuwe plek.

Kosten
Hoeveel het herstellen van de fout gaat kosten, kan de gemeente nog niet zeggen. Hoewel opnieuw diep gegraven moet worden, de bakken met behoorlijke kranen naar de nieuwe locatie moeten, op de huidige plek parkeerplaatsen zullen worden aangelegd, denkt Pruyser met ‘enkele duizenden euro’s’ het probleem te kunnen tackelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman 

Deel deze pagina: