Live Live

Metropool: op naar de 100.000 bezoekers

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 18:48

Metropool: op naar de 100.000 bezoekers

Het was een enerverend jaar, met de samenvoeging van de poppodia in Hengelo en Enschede en het rumoer daaromheen. Maar al met al kijkt directeur Johan de Jong van Metropool met tevredenheid terug op 2018.

Ook financieel heeft Metropool een goed jaar achter de rug. Directeur De Jong rekent op een positief resultaat over 2018. Een exact bedrag kan hij nog niet noemen. „Maar het ligt in de lijn van de afgelopen jaren: ergens tussen de 50.000 en 100.000 euro.”

Alles bij elkaar opgeteld, trokken de concerten van Metropool vorig jaar grofweg 86.500 bezoekers. Het aantal bezoekers in Hengelo bleef ongeveer gelijk: circa 55.000. De openluchtconcerten in Hertme (onder meer van Golden Earring en De Dijk) waren goed voor 6.500 bezoekers. Cijfers die De Jong ‘heel blij’ maken. „Zeker als je ziet wat er vorig jaar allemaal gebeurd is.”

De directeur van Metropool doelt daarmee op de ‘overname’ (een woord dat hij zelf liever niet gebruikt vanwege de gevoeligheden) van het poppodium Atak in Enschede na het faillissement ervan. Gerekend vanaf de herstart in september onder de vlag van Metropool trokken de concerten in Enschede zo’n 25.000 bezoekers. „Daarmee hebben we de doelstelling gehaald”, stelt De Jong tevreden vast.

Twee culturen
Hij moest twee verschillende culturen bij elkaar brengen. „Metropool was een heel ander poppodium dan Atak. De Hengelose formule was succesvol: met een divers aanbod voor een breed publiek, met zowel alternatieve als meer toegankelijke muziek. Die formule blijkt nu ook te werken in Enschede.” De samenvoeging zorgde voor veel onzekerheid, vooral in Enschede. „Het was best pittig, maar we hebben het toch weten te tackelen. Of de rust inmiddels is weergekeerd? Absoluut. Ook in Enschede, ja.”

Meer concerten, meer bezoekers: de toekomstplannen van het ‘nieuwe’ Metropool zijn ambitieus. Het Twentse poppodium mikt op vierhonderd concerten en 125.000 bezoekers per jaar, vanaf 2021. „Maar we komen dit jaar al een heel eind. We verwachten een flinke stap te zetten richting de 100.000 bezoekers. Dat moet haalbaar zijn.”

De Jong wil nog meer grote namen naar Enschede halen. Zoals zanger Joe Jackson, die op 10 april optreedt in het Muziekcentrum. Het poppodium in Hengelo (maximaal 800 bezoekers) is te klein voor artiesten van dat kaliber. Maar het Muziekcentrum heeft daarvoor wel de goede maat, met een capaciteit van 1800 bezoekers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: