Live Live

Met een bus vol werkzoekenden langs Twentse bedrijven

Vrijdag 16 maart 2018 11:31

Met een bus vol werkzoekenden langs Twentse bedrijven

Via een bustour proberen dertig bedrijven, het Werkplein en ROC van Twente 700 werkzoekenden te porren voor een toekomst in de logistiek. "Ik had geen idee wat het allemaal inhield."

De organisatie is als een militaire exercitie. De gele sticker brengt de werkzoekenden in de bus eerst naar logistiek dienstverlener Bleckmann in Oldenzaal. In dezelfde touringcar hebben anderen een groene sticker op de winterjas geplakt. Zij gaan eerst naar drankengroothandel De Monnik enkele kilometers verderop. Na een uur ruilen de groepen van locatie. 'Geel' vergaapt zich dan aan de metershoog opgestapelde kratten bier, 'groen' bekijkt hoe ze bij Bleckmann de logistiek voor kledingproducent O'Neill hebben georganiseerd.

Tour langs bedrijven
Zo gaat het deze donderdag op veel plaatsen in Twente, waar dertig bedrijven, onderwijs en overheid in het kader van de 'Week van de logistiek' de handen ineen hebben geslagen voor een werkgelegenheidsoffensief. In de wetenschap dat tot 2030 duizenden mensen nodig zijn in de logistieke sector, werden 700 werkzoekenden aangespoord voor een tour langs bedrijven. En dus stapten ontvangers van een WW- of bijstandsuitkering in Enschede, Hengelo en Almelo in de bus voor een rendez-vous met twee bedrijven. Een lunchpakketje met een wrap, een appel en iets te drinken stilt waar nodig de trek.

'20 tot 30 sollicitaties per maand'
In de bus naar Oldenzaal verraadt de vergrijsde haarkleur de gevorderde leeftijd van de inzittenden. "Ik solliciteer me suf, zo'n twintig tot dertig keer per maand en heb er zo ongeveer een dagtaak aan", zegt Jan Slottje (56) over zijn pogingen na ruim zeven maanden werkloosheid nieuw emplooi te vinden. "Ik ben overgekwalificeerd, hoor ik dan. Ik ben natuurlijk te oud, maar dat mag natuurlijk niet zwart-op-wit staan", aldus Slottje, die tot 2008 als vliegtuigonderhoudsmonteur op de vliegbasis Twenthe werkte, bij de sluiting zijn baan verloor en sindsdien meerdere technische functies in het bedrijfsleven vervulde.

Ineens thuis
Zijn lotgenoot Hendrik-Jan ten Hoopen (55) loopt iets meer dan twee maanden 'bij de deur'. "Ik zat in de weg-en waterbouw, was voorman. Ineens is er dan geen werk meer. Wat nu? Iemand zei: de zorg, is dat niet wat voor jou? Je bent niet goed wijs, antwoordde ik. Ik heb jaren zwaar werk gedaan, in de zorg zie ik me niet direct. Ik moet maar eens kijken of dit wat is."

De twee hebben beiden sollicitaties lopen. Het hart van Slottje ligt op het luchthaventerrein waar hij iedere uithoek kent en hij het liefst weer met vliegtuigen aan de slag gaat. "Ik heb dat recyclingbedrijf, AELS, aangeschreven", zegt hij en zijn ogen schitteren. "Keurig antwoord gehad, ze hebben mijn brief in portefeuille."

Kennismaken
"Met de werkethiek van deze mensen is niks mis", zegt Henk Jan Oldenhof, arbeidsmarktcoach bij het Werkplein Twente. "Doel van deze dag is dat we ze laten kennismaken met de logistiek. Een branche waar meer wordt gedaan dan het laden van vrachtwagens of het stapelen van pallets. Dat laten we ze zien, waarna ze in een gesprek met de werkcoach moeten aangeven of een baan in de logistiek ze wat lijkt. Als ze niet geïnteresseerd zijn, kan dat. Maar dan moeten mensen wel aangeven wat ze wel willen."

"Ik vind het razend interessant", zegt Slottje na twee bedrijfsbezoeken. Vooral de excursie bij de drankengroothandel valt in de smaak. Daar is nog ruimte voor nieuwe, oudere collega's. Slottje: "Dit bedrijf doet één op één zaken met je als ze mensen zoeken, begrijp ik. Er zit geen uitzendbureau tussen dat een schep geld aan mij wil verdienen." Het zou dus maar zo kunnen dat hij De Monnik eens belt of schrijft als hij de gele sticker van zijn jas heeft verwijderd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: