Live Live

Menzis koopt tijdelijk extra ziekenhuisbedden in

Gepubliceerd: Donderdag 18 april 2019 08:43

Menzis koopt tijdelijk extra ziekenhuisbedden in

Zorgverzekeraar Menzis gaat tijdelijk extra ziekenhuisbedden inkopen in Twente. Die zijn nodig omdat steeds meer ouderen met acute gezondheidsproblemen bij de spoedzorg van MST en ZGT aankloppen. Een ander probleem is de gebrekkige doorstroming vanuit de ziekenhuizen.

Een extreem voorbeeld van dat laatste was recent een hulpbehoevende Oldenzaalse patiënt die 111 dagen in het ZGT lag. Het grootste deel van de tijd lag hij medisch uitbehandeld te wachten op een kamer in een verpleeghuis met de specialistische zorg die hij nodig heeft.

Niet onverwacht
De investering die Menzis nu doet, zat er al langere tijd aan te komen. Het is geen rechtstreeks gevolg van de landelijke ophef die ontstond na de publiciteit rondom de Oldenzaalse patiënt, waarbij zelfs minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn hulp aanbood om een goede plek voor de man te vinden.

De twaalf extra zogenaamde observatiebedden die er nu komen, zijn nieuw voor de regio. Ze zijn bedoeld voor tijdelijke opname van ouderen waarvan niet direct duidelijk is welke zorg ze nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze met meerdere aandoeningen tegelijk kampen. Een botbreuk bijvoorbeeld, maar ook dementie, een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening.

Nederland was onvoldoen­de voorbereid op het afbouwen van de verzor­gings­hui­zen
HNederland was onvoldoende voorbereid op het afbouwen van de verzorgingshuizen

Verpleeghuizen
De observatiebedden komen niet in MST of ZGT, maar worden bijgeplaatst in de verpleeghuizen in de regio waar deskundigen als de arts, ouderenpsycholoog en gespecialiseerde verpleegkundigen meerdere dagen de tijd hebben om een juiste diagnose te stellen. Kan iemand straks weer naar huis? Of is het beter dat hij in het verpleeghuis blijft of naar een andere zorgorganisatie gaat?

Volgens hNederland was onvoldoende voorbereid op het afbouwen van de verzorgingshuizen wordt momenteel in heel het land extra tijdelijke opname gecreëerd. „Dat heeft ermee te maken dat tot 2015 overal nog verzorgingshuizen stonden. Die hadden als bijkomende taak de opvang van deze doelgroep.”

Capaciteitsprobleem
„Omdat al die verzoeken nu bij de verpleeghuizen terechtkomen, is daar sprake van capaciteitsproblemen. Nederland was onvoldoende voorbereid op het afbouwen van de verzorgingshuizen en het gevolg, namelijk dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Die transitie van 2015 is veel te overhaast doorgevoerd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wim Corduwener

Deel deze pagina: