Live Live

Mekkelholt in Enschede wacht lang op z’n speeltuin: onvrede groeit

Gepubliceerd: Vrijdag 07 juni 2019 09:51

Mekkelholt in Enschede wacht lang op z’n speeltuin: onvrede groeit

Buurtbewoners rond de speeltuin Mekkelholt zijn bezorgd. Komt de speeltuin ooit af? De tuin ligt er verloren bij en dat is al meer dan een jaar zo.

Volgens de planning had de speeltuin aan de Doctor van Damstraat vorig jaar april klaar moeten zijn. Maar nee. Tussen de nieuwe woningen steekt de speeltuin schril af. Oude bouwhekken als afrastering, een aantal oude toestellen weggestopt in een hoekje van de tuin naast splinternieuwe exemplaren en een gebouw dat niet meer geschikt is als onderkomen voor de speeltuin. Het is de buurtbewoners een doorn in het oog. Zij willen nu een keer actie.

Mei 2016

Terug naar mei 2016. De gemeente Enschede verzocht de speeltuin een kwartslag te mogen draaien. Daardoor zou op de vrijkomende grond plaats zijn voor nieuwe woningen. De speeltuin zou dan een strook grond met bomen erbij krijgen ter compensatie van de verloren gegane grond.

Bovendien zou de aannemer behalve de nieuwe woningen, ook het nieuwe speeltuingebouw kunnen bouwen. In dezelfde stijl. Maar dat nieuwe speeltuingebouw kwam er niet en de aannemer is al lang en breed vertrokken uit Mekkelholt.

Onvrede
De Stichting Enschedese Speeltuinen (SES) is de overkoepelende organisatie voor de speeltuinen. Directeur Henja Bartelink snapt de onvrede in de buurt goed. „Het proces vanaf het moment dat de speeltuin is gedraaid verloopt met de nodige hobbels en obstakels”, zegt ze. „Voor buurtbewoners en buitenstaanders lijkt er weinig tot niets gebeurt, maar achter de schermen hebben wij wel veel extra werk.”

Bartelink doelt op procedures rondom vergunningen. Door het draaien van de speeltuin en de toegewezen extra strook grond kwam SES voor een opgave te staan: bomen kappen. Eén van die bomen was een christusdoorn. „Zo’n ding heeft enorme stekels en die wil je niet in de nabijheid van spelende kinderen hebben. Maar een buurtbewoner was het er niet mee eens dat de boom werd gekapt en die hield zijn bezwaar tot het einde toe vol. Inmiddels is de boom wel geveld”, zegt Bartelink.

Sportveldje

Cor Pit is de voorzitter van de speeltuinvereniging Mekkelholt. Hij erkent dat het allemaal lang duurt. „We hadden hier nu ook al een sportveldje willen hebben, want de jeugd wil ook voetballen of andere balsporten doen”, zegt hij. „Dat kan door al die hekken en doordat de tuin is gedraaid nog steeds niet. Wij moeten nog volop takken snoeien op het nieuwe deel. Er is ons de laatste jaren veel beloofd, maar er is niet veel van terechtgekomen.”

Goed nieuws

Bartelink heeft echter ook goed nieuws voor de buurt, voor Pit en voor de kinderen. „Volgende week wordt de groenstrook er bij aangetrokken”, aldus Bartelink. „Dat geeft direct een ander beeld. Het gras is sterk genoeg. We beginnen dan ook met het herplaatsen van de kabelbaan, de tafeltennistafel en andere speeltoestellen. Het definitieve hek om de tuin zal nog even op zich laten wachten, net als het nieuwe gebouw. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente en andere partijen om te kijken wat haalbaar is.”

„Toen we in 2016 afspraken en plannen maakten lagen de bouwprijzen immers beduidend lager. Verder kijken we nu of het nieuwe speeltuingebouw te combineren is met een buitenschoolse opvang. Daaraan is behoefte in de buurt. Dat nieuwe pand moet aan de overzijde van het huidige gebouw komen. De plannen liggen op de tekentafel en we zijn nu vooral druk met de financiering, want het gaat om een fikse investering. We hopen volgend jaar te beginnen met de bouw.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: