Live Live

Meer dan honderd klassen in Oost-Nederland wekelijks naar huis om lerarentekort

Vrijdag 16 maart 2018 09:48

Meer dan honderd klassen in Oost-Nederland wekelijks naar huis om lerarentekort

Elke week worden in Oost-Nederland 100 tot 150 basisschoolklassen naar huis gestuurd omdat er geen vervanger is voor een zieke docent. Het ziekteverzuim loopt op en per 1 augustus zijn er zo'n 100 vacatures, onder meer omdat jonge docenten richting de Randstad verdwijnen.

Vorig jaar was er nog een overschot aan docenten. Naar verwachting loopt het tekort binnen drie jaar op naar twee- tot driehonderd fulltime leerkrachten.

Dat stelt Personeelscluster Oost-Nederland (PON), een vereniging waar 35 schoolbesturen bij aangesloten zijn en waar in totaal 2.500 leerkrachten werkzaam zijn. Het werkgebied van PON bestrijkt globaal de lijn ten oosten van Raalte en Arnhem.

Studieschuld
Afgestudeerde Pabo-studenten kunnen volgens PON-directeur Mini Schouten direct aan de slag. ,,Steeds vaker kiezen zij voor een baan in de Randstad’’, constateert Schouten. ,,In de Randstad krijgen nieuwe onderwijzers een huis aangeboden. Rotterdam geeft een premie van 5.000 euro. En er zijn schoolbesturen die de studieschuld kwijtschelden.’’

Het lerarentekort hangt volgens Schouten deels samen met de pensioengolf van onderwijzers. Niet te voorzien was dat steeds meer jonge onderwijzers afhaken vanwege de hoge werkdruk.

Gevolgen
Die werkdruk neemt verder toe door het hoge ziekteverzuim. Volgens Schouten is het ziekteverzuim onder leerkrachten het afgelopen jaar gestegen van 5 naar 8 procent. Er is al een fors tekort aan invalkrachten. ,,Anderhalf jaar geleden hadden we nog 400 vervangers op de lijst. Daarvan zijn er 250 vertrokken’’, zegt Schouten.

,,We vragen basisscholen om de leerlingen naar huis te sturen als er geen vervanger is. Dat doen we om te voorkomen dat andere klassen ook de gevolgen ondervinden van een zieke leerkracht’’, zegt Schouten. ,,Dat is het geval als je besluit een intern begeleider of de directeur voor de klas te zetten. Of door de groep met de zieke leerkracht te verdelen over andere groepen. Waardoor de werkdruk toeneemt.’’

Toine Janssen, lid van het college van bestuur van de Nijmeegse scholenkoepel Conexus waar 31 scholen bij zijn aangesloten, onderschrijft die vrees. ,,Ik heb daar vorig jaar mei alle landelijke journaals mee gehaald’’, zegt Janssen. ,,Wat we nu zien gebeuren, is nog maar het begin. Er dreigt een groot lerarentekort.’’

Schouten rept van een maatschappelijk probleem: ,,Den Haag moet iets doen!’’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay

Deel deze pagina: