Live Live

Medisch Spectrum Twente haalt website uit voorzorg uit de lucht

Gepubliceerd: Zaterdag 18 januari 2020 17:19

Medisch Spectrum Twente haalt website uit voorzorg uit de lucht

Wilco Louwes | TC Tubantia

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft Nederlandse overheidsinstellingen het advies gegeven om Citrix-servers, die worden gebruikt om thuiswerken mogelijk te maken, uit te schakelen. Ook andere organisaties waar op deze wijze veel gegevens worden uitgewisseld, zoals in het onderwijs en in de zorg, hebben dat advies gekregen.

Veel gemeenten en instellingen halen delen van de site (zoals inlogformulieren) offline. Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente heeft zaterdag besloten om de hele website tijdelijk uit de lucht te halen. Een voorzorgsmaatregel, aldus woordvoerster Toos Bierhof. “We hebben nog nergens last van gehad, maar volgen het advies van het NCSC.”

Telefoonnummer voor dringende vragen
Na dit weekend is de website waarschijnlijk weer toegankelijk. Wie de site van het MST bezoekt krijgt alleen een telefoonnummer in beeld dat gebeld kan worden bij dringende vragen. Bierhof: “Patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis kijken vooraf wel eens op de website voor informatie. Vragen kunnen telefonisch worden gesteld.”

Citrix wordt gebruikt door tal van overheids-, zorg- en onderwijsinstellingen. Door het beveiligingslek in de Nederlandse Citrix-servers is in ieder geval geprobeerd om de systemen van het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen te hacken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook.

Deel deze pagina: