Live Live

Massa-ontslag bij Apollo Vredestein: 750 ontslagen

Gepubliceerd: Donderdag 05 maart 2020 15:55

Massa-ontslag bij Apollo Vredestein: 750 ontslagen

Bandenproducent Apollo Vredestein in Enschede heeft donderdagmiddag een massaontslag aangekondigd: 750 banen verdwijnen in de bandenfabriek. Werknemers en vakbonden reageren geschokt op het desastreuze nieuws voor een van de grootste werkgevers van Twente.

Gerben Kuitert | Tubantia

Volgens de directie is de vestiging Enschede van de bandenfabriek al enkele jaren verliesgevend. De productie van goedkopere types banden is al deels verdwenen naar een zusterbedrijf in Hongarije en er gaat straks ook werk naar India. Wat in Enschede overblijft is de productie van landbouwbanden en premium-banden voor dure auto’s. De productie gaat terug van ruim 2 miljoen naar 500.000 banden voor personenwagens.

Door de aangekondigde reorganisatie blijven er vanaf volgend jaar nog 350 tot 400 werkplekken over. Het bedrijf zegt in een persverklaring: ‘Binnen de huidige marktomstandigheden kunnen bepaalde bandenmaten niet langer op een duurzaam en competitief niveau in Nederland worden geproduceerd. Om een stabiele toekomst voor het bedrijf in Nederland veilig te stellen, moet de fabriek Enschede zich daarom focussen op haar kracht zoals; kwaliteit, innovatie en productieflexibiliteit.’

In shock
CNV-bestuurder Gerard van Dijk reageert geschokt op het nieuws. „We zijn in shock. Dit hadden we niet zien aankomen.” Als er was doorgegaan in Enschede zonder in te grijpen had dit tot het faillissement kunnen leiden, zo kregen bonden en personeel vanmiddag te horen. De eerste ontslagen vallen in 2021.

De effecten van het aangekondigde massaontslag zijn echter direct te merken, zij het van tijdelijke aard. De werknemers uit de middagploeg en de avondploeg hoeven donderdag niet te werken: zij mogen van Apollo Vredestein thuis van de schrik bekomen. Daardoor ligt de productie in Enschede stil sinds donderdagmiddag 15.00 uur.

Kloppen de cijfers wel?
Vakbondsman Van Dijk plaatst zijn vraagtekens bij het slechte nieuws van donderdag. „Ze hebben ons alleen grafieken getoond, waaruit blijkt dat het financiële resultaat van de fabriek in Enschede de laatste anderhalf jaar in het rood zit. Maar in hoeverre die kloppen, kunnen we natuurlijk niet direct beoordelen. De ondernemingsraad heeft Bureau Berenschot in de arm genomen om namens het personeel te onderzoeken of alles klopt wat er door de directie wordt beweerd.”

Bij vakbond FNV regeert ook een mix van boosheid en verbazing. „Ik had dit niet verwacht. Dit is een enorme klap”, zegt bestuurder Ashna Kamta. Volgens haar blijft het sociaal plan van 2016 van kracht. „Dat was een goed plan en geldt als uitgangspunt.”

Dennis van der Logt zegt als voorzitter van de ondernemingsraad van de bandenmaker al snel actie te willen ondernemen. „Dit is een heel extreem plan. We gaan vanaf morgen met onze adviseurs kijken of er een alternatief scenario mogelijk is.”

Fabriek in Hongarije
Duidelijk is dat de bouw van een nieuwe, moderne fabriek door Apollo Vredestein in Hongarije, die in 2017 in gebruik werd genomen, flink bijdraagt aan het verlies van banen in Enschede. „De directie heeft steeds tegen ons gezegd, dat Enschede geen schade van dat zusterbedrijf in Hongarije zou ondervinden, dat het niet kannibaliserend zou werken”, zegt Van Dijk.

„Nou, dank je de koekoek. Die fabriek is met Europese subsidie neergezet en verregaand geautomatiseerd. Nu wordt er tegen ons gezegd dat er sprake is van overproductie op de bandenmarkt. Aan die overproductie hebben ze dan wel zelf meegebouwd.”

‘Hongarije doet ons de das om’
„Het gevoel bij de gemiddelde collega is wel dat die fabriek in Hongarije ons de das om doet”, zegt Herman Steunenberg, lid van de ondernemingsraad van Apollo Vredestein en CNV-kaderlid. „De lonen zijn daar lager dan bij ons en dat geldt natuurlijk helemaal voor India. We hebben natuurlijk ook pech, dat de mark slecht is. Er worden minder nieuwe auto’s verkocht en de fabriek in Hongarije is op de groei gebouwd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: