Live Live

Lonneker verdrietig: bisdom verbiedt het askruisje

Maandag 12 februari 2018 15:42

Lonneker verdrietig: bisdom verbiedt het askruisje

Parochianen van de Jacobuskerk in Lonneker zijn in rep en roer omdat zij woensdagavond tijdens de Aswoensdagviering geen askruisje op hun voorhoofd kunnen krijgen.

Het askruisje mag van bisschop Eijk alleen worden gegeven door gewijde priesters. In katholieke kringen wordt op aswoensdag (de woensdag na carnaval) met het bijbehorende askruisje de veertigdaagse vastenperiode ingeluid.

Verbod bisdom
Het askruisje werd in het verleden ook gegeven door lekenpastores of pastoraal werkers. Ook konden parochianen die dat wilden, zelf een askruisje op hun voorhoofd aanbrengen. Maar dit mag niet meer van het bisdom.

De werkgroep Voorgangers in Lonneker zag op de website van de St. Paulusparochie in Groenlo (waartoe zeven dorpen en kernen behoren) bij toeval dat de kerkgangers zelf met de as een kruisje mogen maken op hun voorhoofd.

'Absurd'
De as zou tijdens de ochtend mis in Eibergen worden gezegend en vervolgens worden verdeeld over de kerken in Groenlo, Beltrum, Eibergen, Neede, Rekken en Rietmolen. Pastoor De Jong van de Achterhoekse Paulusparochie besloot, na een gesprek met zijn collega Monninkhof, het zelf aanbrengen van askruisjes in de kerken van de parochie weer geen priester aanwezig kan zijn op Aswoensdag, vanaf nu niet meer toe te staan. De website van de Paulusparochie is aangepast.

Woordvoerder Berend Kok van de Lonneker Jacobuskerk vindt het verbod van het bisdom 'absurd'. ,,We zijn het er niet mee eens en het doet ons verdriet.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: