Live Live

Locatie vondst 2000 kilo illegaal vuurwerk in Enschedese woonwijk blijft geheim

Donderdag 05 december 2019 21:28

Locatie vondst 2000 kilo illegaal vuurwerk in Enschedese woonwijk blijft geheim

De inval waarbij de politie vorige week 2000 kilo illegaal vuurwerk vond in een woonwijk in Enschede is met raadsels omgeven. De 29-jarige man die is aangehouden voor de partij illegaal vuurwerk is weer op vrije voeten, maar justitie weigert naar buiten te brengen waar de vondst is gedaan om de privacy van de verdachte niet te schaden.

Erwin Waanders | Tubantia

Het bericht dat de politie Enschede via op 3 december Facebook heeft verspreid is goed gelezen, zoveel is zeker. Meer dan 130 reacties in woord en meer dan 200 reacties in gebaar laten zien dat het de inwoners van de stad ernst is met de overlast die illegaal vuurwerk veroorzaakt. En door veel mensen wordt de link met de vuurwerkramp gelegd. De open zenuw in de stad ligt er voorgoed, en dat is te merken.

Tussen alle reacties valt op dat veel mensen niet begrijpen waarom niet naar buiten mag komen waar de vondst is gedaan. Inwoners van de stad maken zich zorgen om hun eigen veiligheid. Navraag bij de politie leert dat ook de woordvoerders liever wel bekend hadden gemaakt waar de vondst is gedaan. Volgens Chantal Westerhoff van de politie heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geen toestemming verleend om de wijk waar de vondst is gedaan naar buiten te brengen. Telefoontjes naar het Functioneel Parket leveren niets op.

Privacy
Die voorzichtigheid roept vragen op, want als je als inwoner van een stad waar vuurwerk zo gevoelig ligt, 2000 kilo explosief materiaal in je garage bewaart en je daarmee je buren in gevaar brengt, zou die laatste groep mogen verwachten dat er door de betrokken instanties over wordt gecommuniceerd. Bovendien is het noemen van de betreffende wijk op geen enkele wijze direct herleidbaar naar de verdachte. Dat is dus ook de vraag die veel mensen stellen die reageren op het Facebookbericht. ‘Snap niet waarom er niet word aangegeven waar dit precies is geweest. Meeste buurtbewoners zijn niet gek. Vond het al verdacht dat er om half 8 vanmorgen een Volkswagen van de brandweer in mijn straat stond/reed’, reageert iemand.

Klachten
Opvallend is het grote aantal klachten dat via Facebook wordt geuit. Volgens veel mensen is de overlast van vuurwerk al sinds begin november in tal van stadsdelen aan de orde van de dag. Klagers uit Enschede-Noord melden dat het vrijwel elke avond raak is. Ze vermoeden dat het in de Waalstraat wordt afgestoken. Maar ook meldingen uit Glanerbrug, ’t Ribbelt, Helmerhoek, Wesselerbrink en het centrum. Onlangs werden beelden gedeeld van zwaar vuurwerk dat op het Van Heekplein tot ontploffing werd gebracht. Voor de politie is het lastig om daders te pakken, want op het moment dat de politie arriveert zijn de daders vaak alweer weg.

Op Facebook is er ook bijval voor de politie dat zij deze enorme partij heeft gevonden, maar al te veel vertrouwen is er verder niet. ‘Druppel op een gloeiende plaat’, ‘Deze 200 kilo is voorafgegaan door tienduizenden kilo’s die wel ergens ‘veilig’ bij een handelaar zijn’ valt er te lezen. De politie zelf roept op Facebook inwoners op om alert te zijn. „Daarom roepen wij jullie hulp in om slachtoffers te voorkomen, maar ook ter bescherming van jezelf. Weet jij waar illegaal vuurwerk ligt opgeslagen, laat het ons dan weten.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Politie Enschede

Deel deze pagina: