Live Live

AUDIO LioniX uit Enschede wil chipfabriek in Twente met werk voor 3.000 mensen

Woensdag 18 oktober 2017 08:38

AUDIO LioniX uit Enschede wil chipfabriek in Twente met werk voor 3.000 mensen

Het Enschedese bedrijf LioniX wil in Twente een fabriek voor productie en assemblage van chips bouwen, die rond 2025 werk biedt aan ruim 3.000 mensen. Er loert echter concurrentie vanuit Eindhoven en Nijmegen.

Een eerste stap is de opening van het assemblagebedrijf voor chips – PhiX – dat komend jaar gaat draaien. PhiX is een dochterbedrijf van LioniX, dat al sinds 2000 bestaat en waar nu vijftig mensen werken. LioniX ontwerpt chips, maar wil nu ook zelf gaan produceren en assembleren.

2 miljoen euro
Eerste stap is een assemblagelijn voor PhiX. Die wordt opgebouwd in de High Tech Factory op de UT. De financiering is rond. Het Innovatiefonds Twente, de UT en Saxion worden in ruil voor de verstrekte financiering én een lening aandeelhouder in PhiX. De bijdrage van het moederbedrijf van PhiX meegerekend, gaat het om een investering van meer dan twee miljoen euro. De hightechbedrijven Demcon uit Enschede en TWINN uit Almelo gaan de assemblageapparatuur leveren.

Februari
PhiX assembleert nu al chips op de UT, maar dat zijn kleine aantallen. In februari moet de nieuwe lijn gaan draaien. “Dan moeten we hier honderdduizenden chips per jaar gaan assembleren”, zegt directeur Hans van den Vlekkert van LioniX, het moederbedrijf van PhiX. Het gaat om een nieuwe generatie chips waarvoor zogeheten fotonica de basis vormt.

Huawei
Fotonica is een nieuwe techniek, waarbij de bewerkingen niet worden uitgevoerd door elektronen, maar door licht. Deze lichtchips verbruiken minder energie. De lichtchips worden onder meer toegepast in mobiele telefoons, de nieuwe generatie 5G-antennes voor mobiele telefonie, schakelaars, telefooncentrales en microscopen. Volgens Van den Vlekkert is Huawei, de bekende Chinese fabrikant van mobiele telefoons, één van de eerste klanten van PhiX.

Banen
Bij PhiX in Enschede moeten in de loop van volgend jaar tientallen mensen gaan werken. Het bedrijf wil nieuwe medewerkers vooral rekruteren van de masteropleiding Applied Nanotechnology, die aan Saxion wordt gegeven.

De volgende stap is volgens Van den Vlekkert de bouw van een fabriek voor chipproductie. Chips worden nu vooral gemaakt in Zuid-Oost Azië. “Die productie willen wij terughalen naar Nederland”, zegt Van den Vlekkert. “Wij laten nu zelf ook in Zuid-Korea produceren. De meeste kosten bij chipproductie zitten in de bouw van een cleanroom – een absoluut stofvrije omgeving – en de machines waarmee de chips worden gemaakt. Die kosten zijn overal gelijk. Volgens onze berekeningen verschilt het nog maar weinig of we in Nederland of in Azië laten produceren, als we maar voldoende volume draaien.”

UT-terrein
Van den Vlekkert verwacht voor de bouw en inrichting van een fabriek voor productie van lichtchips tussen de 100 en 200 miljoen euro nodig te hebben. “Dat kapitaal zal bij investeerders vandaan moeten komen. Onze plannen voorzien in eigen productie vanaf 2020. Met het assemblagebedrijf zullen we op termijn verhuizen van The Highech Factory naar The Gallery op de UT, waar nog 2.000 vierkante meter leeg staat. De chipfabriek zelf zal ergens in Twente worden neergezet. Volgens onze verwachting zijn er rond het jaar 2025 ruim 3.000 mensen aan de slag.”


TV Enschede FM sprak hierover met Hans van den Vlekkert. Beluister dat bericht hierboven terug. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman.

Deel deze pagina: