Live Live

Lachgasverbod in Enschede niet volledig geslaagd

Dinsdag 03 december 2019 13:28

Lachgasverbod in Enschede niet volledig geslaagd

Enschede wilde als eerste grote stad het gebruik van lachgas als roesmiddel verbieden. Maar nu de maatregel van kracht is, mogen er in de binnenstad nog altijd ballonnen met lachgas worden geconsumeerd als daarmee de openbare orde niet wordt verstoord.

Pim Lindeman | Tubantia

De poging om het gebruik van lachgas te verbieden is in Enschede niet volledig geslaagd. Een totaalverbod op het roesmiddel bleek wettelijk onhaalbaar. Het gebruik van lachgas is nu alleen verboden op plekken waar drugs en drank ook al geheel in de ban waren, zoals op het Wilminkplein. "Dit is het maximaal haalbare", zegt gemeentewoordvoerder Ton Kamp.

Oude Markt
In augustus werd bekend dat Enschede als eerste grote stad in Nederland het recreatieve gebruik en de verkoop van lachgas wilde verbieden. De gemeente werd daarom verzocht door de politie, die al enkele jaren constateert dat de combinatie van lachgas met alcohol leidt tot veel agressie in het uitgaansleven. Ook liepen twee jonge Twentenaren een gedeeltelijke dwarslaesie op na het gebruik van lachgas, en het is nog de vraag in hoeverre zij herstellen.

Twee weken geleden is het Enschedese lachgasverbod ingegaan, maar wel met een aanpassing: om op te kunnen treden tegen gebruikers van lachgas moet er sprake zijn van een verstoring van de openbare orde, zo blijkt uit de tekst. Volgens de gemeente is een totaalverbod voor het gehele centrumgebied wettelijk niet haalbaar. Op de Oude Markt kan dus, mits de openbare orde niet wordt verstoord, nog altijd een ballonnetje lachgas worden genuttigd. "Lachgas is een legaal product, dat niet zomaar te verbieden is. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de horeca om slagroom mee te spuiten, dus het bezit ervan verbieden kan ook niet zomaar."

Noordkant

Verkoop en gebruik is wel totaal verboden in een gebied aan de noordkant van het centrum, waar eerder ook drugs werden uitgebannen. "Uit politierapportages blijkt dat middelengebruik daar bijna gegarandeerd tot overlast leidt. Dan kun je gebruik wél verbieden", zegt Kamp. "Maar voor het hele centrumgebied zijn die rapportages er niet. En dan wordt een totaalverbod onhaalbaar, want de rechter toetst zo'n verbod heel kritisch."

Hoe de huidige regelgeving gaat worden gehandhaafd wordt volgende week besproken. Zeker is al wel dat er boetes tot 4150 euro kunnen worden opgelegd.

Enschede is inmiddels niet meer de enige stad die maatregelen neemt tegen de lachgasconsumptie. Onlangs verbood Arnhem de verkoop ervan, zij het op andere wijze, namelijk via de Wet Milieubeheer. Die schrijft voor dat iemand die iets verkoopt verplicht is gevaren voor mens en milieu te voorkomen. Omdat gebruik van lachgas gevaarlijk kan zijn, handelt een verkoper volgens de gemeente Arnhem in strijd met de wet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: