Live Live

Kunstenaars toveren Janninkkwartier om tot stadspark

Woensdag 08 maart 2017 08:46

Kunstenaars toveren Janninkkwartier om tot stadspark

Gemeente Enschede heeft kunstenaars van het collectief Studio Complex & Hangarrrrrr gevraagd het Janninkskwartier in te richten tot stadspark. Het perceel op de hoek van de Zuiderval en de Getfertsingel is nu een woestenij, een hondenuitlaatplaats, hang- en dumpplek tegelijk.

Het stadspark wordt een plek waar wijkbewoners kunnen chillen en elkaar ontmoeten. "Het park krijgt nadrukkelijk een wijkfunctie", zegt Jelle de Graaf. Hij is een van de kunstenaars van het eerste uur in de hallen aan de Cromhofsbleekweg, en gaat mede de klus klaren.

De gemeente tast in de buidel voor het parkbeheer, de wijkraad legt vanuit de pot wijkbudget geld op tafel voor de inrichting van de kale lap grond. De Graaf: "Er komen op verschillende plekken zitjes en speciale banken, de moestuin wordt uitgebouwd en de kunstenaars maken mooie objecten en houden het park schoon."

Toegankelijk

Jelle de Graaf zorgt er voor dat het bestaande pad door het bosje waar het jaarlijkse Zuiderfestival wordt gehouden, wordt verlengd naar het nieuw aan te leggen stadspark. Dat park wordt op die manier ook toegankelijk voor rolstoelers en scootmobielers.

De Graaf denkt dat eens in de twee maanden kunstenaars 'van buiten' worden uitgenodigd om 'in residence' iets moois te maken. De twintig kunstenaars die nu in Studio Complex werken, hebben regelmatig uitwisselingen met buitenlandse collega's.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Frans Nikkels.

Deel deze pagina: