Live Live

Kunstenaars kopen ateliergebouw in Enschede voor 1 euro

Gepubliceerd: Dinsdag 05 maart 2019 12:08

Kunstenaars kopen ateliergebouw in Enschede voor 1 euro

Voor 1 euro hebben de kunstenaars hun ateliergebouw aan de Borstelweg kunnen overnemen van de gemeente. Zij zijn er dolblij mee. „Eindelijk kunnen we van de daken schreeuwen: wij zíjn hier.”

Ze kopen een gebouw dat wind- en waterdicht is, maar veel achterstallig onderhoud heeft. Toch zijn de twaalf kunstenaars die een atelier huren in het ateliergebouw aan de Borstelweg dolgelukkig. Zij kochten het ateliergebouw voor één euro en nemen daarmee ook het beheer en onderhoud over van de gemeente Enschede.

Stichting
Maar vooral: „Veertien jaar lang is alles hetzelfde gebleven”, zegt Lieven Maes. Hij is niet alleen een van de huurders, maar ook lid van het bestuur van de nieuwe stichting die is opgericht voor het ateliergebouw: Stichting de Kunsthaven.

„Het is een gebouw met veel achterstallig onderhoud. In de tijd dat de gemeente bezuinigde, visten we eigenlijk altijd achter het net. We deden wel veel, maar het is niet dat je zegt: we realiseren een nieuw lichtplan. Bovendien was er toch altijd de dreiging dat de huur zou worden opgezegd. Nu is er van alles mogelijk. We kunnen zichtbaar worden en de cultuur een boost geven. We kunnen van de daken schreeuwen: Wij zíjn hier.”

Blij
Ook Annet Wegdam, voorzitter van de Kunsthaven, is 'natuurlijk blij'. „Het gebouw is geknipt voor kunstenaars. Het zit vol met enthousiaste mensen. Nu kunnen we met activiteiten naar buiten treden.”

Annet Wegdam is voorzitter, maar woont ook aan de Borstelweg. Zij hoopt dat de buurt meer heeft aan het ateliergebouw. „De buurt was al blij, maar nu kunnen we meer voor elkaar betekenen. Exposities maken, wellicht een keer met muziek erbij, of iets op het plein organiseren. De Kunsthaven moet een gezicht krijgen.”

Handtekening
De weg naar de handtekening onder het koopcontract is een lange geweest. De gemeente heeft al jaren het beleid om vastgoed af te stoten. Dat gold ook voor de drie ateliergebouwen. Niet alleen de Borstelweg, maar ook de gebouwen aan de Kottendijk en Minkmaatstraat moesten worden verkocht. Door de gebouwen van de hand te doen is Enschede af van het beheer en onderhoud.

In het geval van de ateliers stond echter voorop dat deze voor kunstenaars behouden zouden blijven. Vandaar dat de panden voor het symbolische bedrag van één euro werden verkocht en een convenant is gesloten waarin staat dat de gebouwen voor 'de kunst' behouden blijven. Mocht de stichting het gebouw ooit verkopen, heeft de gemeente eerste kooprecht.

Constructie
Het atelierpand aan de Borstelweg is overigens het eerste van de drie ateliergebouwen dat is verkocht. Het pand aan de Minkmaatstraat volgt binnen een paar weken, schat wethouder Jeroen Diepemaat in. Voor de Zessprong, het ateliergebouw aan de Kottendijk, is een andere constructie gekozen. Voor de duur van twee jaar huurt de stichting het gebouw van de gemeente 'om niet' en wordt daarmee verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Als dat goed uitpakt, overweegt de Zessprong alsnog het ateliergebouw te kopen.

Bezuiniging
De verkoop of erfpachtconstructie van de drie ateliergebouwen betekent voor de gemeente een bezuiniging van 148.000 euro op kunst en cultuur, omdat de subsidie stopt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: