Live Live

Kunst en landschap twee-eenheid in Lonneker

Gepubliceerd: Vrijdag 07 juni 2019 17:10

Kunst en landschap twee-eenheid in Lonneker

Kunst en landschap vormen in Lonneker en omgeving komend weekend een twee-eenheid. Het evenement is toe aan de 19de editie, maar heeft voor het eerst een centraal thema: 'Stilte, Ruimte, Duisternis. Verkenningen in de natuur'.

De deelnemende kunstenaars uit Nederland en Duitsland is gevraagd hierop te reflecteren. De stichting KunstenLandschap heeft alles gebundeld in een catalogus in het Nederlands en Duits. Lonneker blikt nadrukkelijk over de grens, want de route van de 20ste KunstenLandschap gaat volgend jaar richting het klooster annex museum Bentlage, in Rheine.

Bovenregionaal
KunstenLandschap is uitgegroeid tot een aansprekend evenement met bovenregionale uitstraling en even toegankelijk voor kunstliefhebbers als voor toeristen en dagjesmensen. Het is de innige omhelzing van kunst en cultuur met de natuur die de route (14 kilometer dit keer) tussen Lonneker en Cultuurpark Roombeek in Enschede zo aantrekkelijk maakt. Voor menig kunstenaar is het landschap de natuurlijke werkplaats. De locaties zijn altijd bijzonder, sfeervol en aantrekkelijk, de kunst verrassend.

Openluchtgalerie
Veel Lonnekernaren zijn bij KunstenLandschap betrokken, doen zelf mee of stellen een mooie plek beschikbaar die drie dagen dienstdoet als openluchtgalerie. Dit jaar meldde voetbalclub LSV zich spontaan aan. Het resultaat is de tentoonstelling Kunst met ballen, waarin vier fotografen hun eigen kijk geven op voetbal als sport die mensen verbindt. André Manuel verricht morgen om 20.00 uur de aftrap op sportpark 't Spölmink.

KunstenLandschap kronkelt door de natuur rond Lonneker naar Roombeek (of andersom). Het dorpsplein (met doe-activiteiten voor jong en oud) en het cultuurpark zijn ook de startpunten. De route kan worden gefietst en gewandeld.

Beeldenroute

Lonneker houdt in de nabije toekomst nog iets moois over aan de jaarlijkse kunstdriedaagse, namelijk een permanente beeldenroute in de groene randen rond het dorp. Sinds enkele jaren koopt de organisatie een kunstwerk aan.

Dit keer is dat de sculptuur Werkhout-Groeihout, die de Noord-Brabantse Hester Pilz voor kunstenLandschap maakte. Het werk is vervaardigd uit eiken balken en eiken takken en symboliseert het harmonisch samengaan van cultuur en natuur. Het beeld staat aan de Vegerweg, op het terrein van Jelle Abma, directeur van Golden Tree. Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat verricht morgen om 16.00 uur de onthulling.

KunstenLandschap Lonneker. Zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni, van 11.00 tot 17.00 uur. Startpunten: dorpsplein Lonneker en Tetem en Museumfabriek in Cultuurpark Roombeek. Toegang: 6 euro, inclusief catalogus met route; 4 euro zonder catalogus.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: