Live Live

Kroegbaas Enschedese binnenstad: ‘Afval stapelt zich op, dat lokt ratten’

Gepubliceerd: Vrijdag 07 februari 2020 08:32

Kroegbaas Enschedese binnenstad: ‘Afval stapelt zich op, dat lokt ratten’

Er heerst ergernis bij horeca-ondernemers over afval dat zich vaak opstapelt bij volle containers en op sommige terrassen op en rondom de Oude Markt. „We melden het bij de gemeente, maar horen vervolgens niets.”

Bert Hellegers | Tubantia

Een kroegbaas vertelt dat als hij soms ratten ziet lopen op en rondom de Oude Markt als hij ’s nachts zijn café op slot doet. Niet zo gek, vindt hij. „Dan is het rustig in de stad. Op die momenten komen ratten tevoorschijn. Ze worden gelokt door het afval rondom de containers. Daar zitten ook zakken met etensresten tussen. Ook op andere plekken ligt soms lang zwerfafval.”

Klachten
Hij heeft er al vaak melding van gemaakt bij de gemeente, zowel via de gemeentelijke site als in een gesprek met handhavers in de binnenstad. „Maar ik heb daar nooit een reactie op gehad. Je krijgt geen feedback en weet dus ook niet of er aan een oplossing wordt gewerkt.” Vooral dat stoort hem nog het meest, zegt de horeca-ondernemer, die niet met naam in de krant wil. Hij geeft wel aan van diverse collega’s soortgelijke klachten te horen.

Net als veel horeca-ondernemers heeft hij een contract met een bedrijf dat zijn eigen vuilcontainers een paar keer per week leegt. „Vaker als het nodig is. Je wilt toch graag de omgeving schoon houden.”

Maar er zijn volgens hem ook collega’s die zich daar minder druk om maken. „Daar zie je soms dagenlang plastic zakken rondom containers liggen. En dan zie je anderen daar ook weer zakken met rotzooi bij zetten. Niet alleen ondernemers maar ook bewoners van het centrum. Ook bij gezamenlijke ondergrondse containers die vol zijn, zie je dat het afval zich opstapelt. Het blijft in mijn ogen te lang liggen.”

Terras
Juist op het moment dat de kroegbaas zijn verhaal doet, legen wagens van Renewi de containers op de Oude Markt. Ook schoonmakers met duwkarretjes zijn op en rondom het horecaplein druk in de weer. Ze stuiten daarbij op niet te nemen hindernissen, omdat terrasmeubilair met kettingsloten is vastgezet. Daaronder heeft zich veel zwerfvuil verzameld. Zoals bij een café achter de kerk, waar een half verteerde dode vogel onder de stoelen duidelijk maakt dat er al een poos niet meer is schoongemaakt.

De klagende horeca-ondernemer: „Ik weet ook niet of het alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente is. Ook dat zou ik graag willen vernemen. Want ik vind wel dat er iets aan de situatie moet gebeuren.”

Vragen
Vanwege de situatie op de Oude Markt is raadslid Jan Willem Elferink in de pen geklommen. Hij heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college van B en W. De PVV’er wil weten of er een toename is van rattenoverlast in het centrum van de stad. ‘Kunnen hier percentages van worden gegeven? En kunt u in beeld brengen welke maatregelen zijn getroffen om een rattenplaag tegen te gaan?’

Elferink vindt dat ‘handhavers en klachten-afhandelaars van de gemeente’ aan indieners van een klacht moeten terugkoppelen of en welke maatregelen er zijn genomen. ‘Om zo meer transparantie te verschaffen over oplossingen.’ Op dit moment bestaat volgens hem de indruk dat de klacht niet wordt behandeld, zoals het geval is bij de kroegbaas.

Maatregelen
Elferink verwijst naar maatregelen die in het verleden al eens zijn genomen om ratten uit het centrum te weren. ‘Een aantal jaren geleden is besloten om alle terrasvlonders bij de cafés in de binnenstad te verwijderen, omdat de ratten daaronder een makkelijke schuilplaats hadden gevonden. Heeft deze maatregel effect gesorteerd?’, wil het PVV-raadslid van het college weten.

Hij constateert dat er onlangs toch weer een terras is voorzien van een vlonder. ‘Is dit niet in strijd met afspraken en heeft de ondernemer hiervoor een vergunning aangevraagd en gekregen of staat het de ondernemer vrij om dit zelf te bepalen?’

Gemeente
Omdat er inmiddels ook schriftelijke vragen van Elferink aan het college zijn gesteld, wil de gemeente in dit stadium niet reageren op de ergernis van de kroegbaas en het opruimen van afval op en rondom de Oude Markt. „Het is de gebruikelijke procedure dat in zo’n geval eerst het betreffende raadslid en dus de volledige gemeenteraad antwoord krijgt. Daarvoor staat een termijn van drie weken. Dus het college zal voor 25 februari reageren”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: