Live Live

Kritiek op rapport over lening Lithium Werks

Gepubliceerd: Dinsdag 10 september 2019 08:51

Kritiek op rapport over lening Lithium Werks

Het rapport van accountantskantoor Ernst & Young (EY) naar de manier waarop een lening van 7,5 miljoen euro is verstrekt aan Lithium Werks, laat ruimte voor mist. Dat zegt Michiel de Vries, hoogleraar Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De Vries volgt de kwestie rond Lithium Werks al sinds vorig jaar. Hij stelt dat nog niet alle mist is opgetrokken: “In haar onderzoek heeft EY alleen gekeken of alle punten die in een bedrijfsplan horen te staan, ook in een presentatie die tot bedrijfsplan is verheven, aan de orde waren gesteld. Dan konden ze worden afgevinkt. EY heeft niet gekeken naar de kwaliteit van de informatie”, aldus De Vries.

De verstrekking van 7,5 miljoen euro aan Lithium Werks is een brisante kwestie, nu het bedrijf de beloofde batterijencampus op Technology Base in Enschede helemaal niet gaat realiseren. Ook de beloofde tweeduizend banen, een belangrijk argument voor provincie Overijssel, Oost NL en Regio Twente, komen er dus niet.

Volgens de hoogleraar ging het er niet om of een presentatie een ‘ondernemingsplan’ zou kunnen zijn. De Vries: “In Provinciale Staten ging het om de rechtmatigheid van het besluitvormingsproces, en of de rol van de gedeputeerde in het proces integer was. Dat de Staten gedurende het proces op het verkeerde been zijn gezet, dat er is verwezen naar een niet bestaand ondernemingsplan en dat er ongewenste politieke druk is uitgeoefend, blijft in het rapport achterwege.”

Schuld
Volgens De Vries wordt de zwartepiet voor de gang van zaken bij het innovatiefonds gelegd. “En niet bij de gedeputeerde en de statenleden, die een half jaar eerder nog stelden dat de fondsen meer ruimte zouden moeten krijgen. De schuld komt terecht bij het fonds dat nou net door het onderzoek van EY was vrijgepleit. Politiek op zijn smalst.”

De PVV Overijssel liet vorige week al weten alsnog een extern onderzoek te willen. De resultaten van het onderzoek door accountant Ernst & Young beschouwt de fractie als onvoldoende onafhankelijk, omdat het om de huisaccountant van investeringsbedrijf Oost NL gaat. Uit het onderzoek van EY bleek dat alle benodigde informatie bij Oost NL aanwezig was, om een rechtmatige beslissing te kunnen nemen over de lening van in totaal 7,5 miljoen euro.

PVV
De PVV houdt echter twijfels: “Het is de slager die zijn eigen vlees keurt.” Daar komt bij, zegt de PVV, dat er tot het laatste moment discussie was tussen Oost NL, Gedeputeerde Staten en de houdstermaatschappij HFO, die voor de provincie het fonds beheert waarin het geld zat. “Pas onder druk van Gedeputeerde Staten is de directeur van HFO overstag gegaan en kwalificeerde hij het proces als rechtmatig. Heel vreemd!”, schrijft de PVV.

De ChristenUnie is blij met de uitkomsten en vindt dat het debat kan worden afgesloten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lithium Werks

Deel deze pagina: