Live Live

Koning Winter haalt uit in deze regio: kouderecords op komst

Donderdag 22 februari 2018 12:15

Koning Winter haalt uit in deze regio: kouderecords op komst

Dat het de komende periode koud wordt, was de laatste dagen al bekend. Maar nu de koudere periode op het punt staat te beginnen, is volgens Weerplaza al duidelijk dat volgende week kouderecords worden gebroken. In de Twente en de Achterhoek daalt het kwik in de tweede helft van volgende week tot wel -10 graden.

De meteorologische winter loopt eind deze maand af, maar ironisch genoeg worden juist aan het begin van de lente kouderecords gebroken. Dat betekent dat nog niet eerder een lagere temperatuur is gemeten door het KNMI.

-10 graden
De komende dagen daalt het kwik 's nachts al beneden de -5 graden, maar overdag zakken de temperaturen nog niet onder het vriespunt. Vanaf zondag blijft het ook overdag vriezen. De koudste nachten worden in de tweede helft van volgende week verwacht, met temperaturen die kunnen zaken tot wel -10 graden. Met name woensdag, donderdag en vrijdag gaat het streng vriezen.

Vrijwel de hele eerste week van maart blijft het zowel 's nachts als overdag vriezen, al wordt de vorst vanaf zaterdag 3 maart wel weer minder streng.

Bijzonder
Strenge vorst zo laat in het meteorologische winterseizoen is volgens Weerplaza best bijzonder: gemiddeld genomen is het slechts eens in de 12 jaar zo koud na 26 februari. De strenge vorst is volgens het weerinstituut extra bijzonder, omdat door het opwarmende klimaat dit soort koude periodes zo laat in het winterseizoen steeds minder vaak zullen voorkomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: