Live Live

Kom uit de stad-fietstocht langs boerderijen rondom Enschede

Gepubliceerd: Maandag 12 augustus 2019 10:00

Kom uit de stad-fietstocht langs boerderijen rondom Enschede

Bijna vijfhonderd mensen - vooral jonge gezinnen - deden zondag mee aan de familiefietstocht langs boerderijen in het buitengebied van Enschede. Twee werelden ontmoeten elkaar op een boerenerf, nog geen 5 kilometer buiten de stad.

‘Kinderen leren waar eten vandaan komt’
Ze zijn vandaag in een voor hen niet helemaal onbekende wereld. Harold Reuvers vertelt dat zijn schoonouders melkveebedrijf en ijsboerderij ’t Loaboerke hebben in De Lutte.

Maar elk boerenbedrijf is anders. En dus doet hij samen met zijn partner Ellis, en hun kinderen Sem (5), Jasmijn (3) en Otis (4 maanden) mee aan de familiefietstocht die deze zondag wordt gehouden door Stawel (Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling) in samenwerking met Buiten in Enschede. Het gezin is nieuwsgierig naar andere boerenbedrijven en houdt van fietsen. Ellis: „Wij wonen in de stad, maar ik vind het wel leuk als onze kinderen ook meekrijgen waar ons eten vandaan komt.”

Kom uit de Stad
De fietstocht Kom uit de Stad - de vroegere Toer de Boer - begint vandaag bij het melkgeitenbedrijf van de familie Wissink aan de Geessinkweg en gaat daarna verder naar de Wissinks Möl, de bosbessenkwekerij La Française, een zonnepaneelproject bij Koosveld Recreatiewoningen en Melkveebedrijf Hobbelt. „Elk jaar kiezen we voor een andere buurt rondom Enschede”, vertelt Hermieke Voogd van de organisatie. Rond het middaguur staat de teller al op bijna 500 deelnemers.

De fietstocht door Broekheurne en Usselo is zo’n twintig kilometer lang. Met drie jongen kinderen in een bakfiets is het nog even aankijken of de familie Reuvers de hele route gaat fietsen, zegt Harold. Maar aan de gezichten van zoon Sem en dochter Jasmijn te zien, is hun dag nu al geslaagd. Én weten ze inmiddels ook alles over de melkgeit.

‘Boeren is leuk, de wet- en regelgeving niet’
Het terras op hun erf aan de Geessinkweg zit deze zondagochtend bommetje vol. En dat is goed, want er is volgens Riëtte Wissink veel wat mensen niet weten over het melkgeitenbedrijf dat ze samen met haar man Wim en zoon Gert in maatschap runt. Hoeveel dieren hebben jullie? Hoeveel liter melk geeft een geit? Het zijn vragen die de familie Wissink vandaag met plezier beantwoordt.

Ze hebben 800 melkgeiten, 200 lammeren in opfok en 12 bokken. De gemiddelde jaarproductie is 1.130 liter per geit. De boerin vertelt ook over hun dagindeling, het belang van goede voeding en het welzijn van de dieren.

Dieren
Het gaat de boer echt niet alleen om de verkochte liters melk, weet zoon Arjan die vandaag ook een handje helpt. „Schoon stro, goed licht, luchtcirculatie, goede voerwinning. Onze prioriteit ligt bij het welzijn van de dieren.” Riëtte: „Het is goed om te laten zien wat we doen. En ook te vragen: is dit dan niet goed?”

Boeren is leuk, maar de wet- en regelgeving niet, zegt ze eerlijk. Het is ook de reden dat zoon Gert (35) nog wel eens twijfelt over zijn toekomst als boer. „Hoe gaat ’t verder en is het dan nog wel leuk?”, vraagt zijn moeder zich af.

Met het werkplezier van Gert zit het gelukkig nog goed, stelt hij vast. „De regels worden wel steeds gekker.” Maar dan denkt hij aan een dag als vandaag. „Het is altijd leuk wanneer mensen enthousiast zijn over je bedrijf.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: