Live Live

Klimaatdemonstratie slaat niet aan in Twente: slechts één UT-wetenschapper steunt spijbelaars

Gepubliceerd: Donderdag 07 februari 2019 21:41

Klimaatdemonstratie slaat niet aan in Twente: slechts één UT-wetenschapper steunt spijbelaars

Zo’n 10.000 jongeren demonstreerden vandaag in Den Haag voor een beter klimaatbeleid. Twentse inbreng was er nauwelijks. En onder een landelijke oproep van 350 wetenschappers, die de jeugdige demonstranten steunden, stond welgeteld één Twentse handtekening.

De betrokkenheid bij het milieu, die zo’n 10.000 jongeren op het Malieveld in Den Haag toonden, is in Twente en de Achterhoek maar moeilijk terug te vinden. Oproepen aan demonstranten in spe om zich voor een verhaal bekend te maken bij De Twentsche Courant Tubantia, leverden afgelopen week niets op. En op de lijst van 350 wetenschappers uit heel Nederland die de demonstratie met een open brief ondersteunden, stond welgeteld één actieve Twentse wetenschapper: dr. ir. Sandor Löwik.

Löwik, docent innovatie management aan de universiteit en tot begin dit jaar ook fractievoorzitter van GroenLinks in de Oldenzaalse gemeenteraad was, zegt niet precies te weten hoe het kan dat er in Oost-Nederland zo weinig animo voor de actie van de scholieren is. Löwik: „Het initiatief voor de steunbetuiging is genomen door Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, die zich niet onbetuigd heeft gelaten in het debat over de energietransitie. Hij heeft zijn netwerk benaderd en via één van zijn contacten kreeg ik een mail doorgestuurd. Ik vermoed dus dat de geringe respons vanuit Twente meer komt door de route die het verzoek heeft afgelegd.”

De Universiteit Twente is kennelijk geen broeinest van klimaatsceptici?
„Ha, ha. Nee.”

Maar UT-wetenschappers vallen kennelijk wel buiten het netwerk van Jan Rotmans.
„Ja, dat zou kunnen. Maar als je dat echt wil weten moet je Rotmans zelf even bellen. Daar ga ik geen uitspraken over doen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die er zo over denkt.”

Hebt u het met collega’s wel eens over het klimaat?
„Ja, zeker wel. Er wordt op de UT ook veel onderzoek gedaan op het terrein van circulaire economie, er is ook veel onderzoek naar alternatieve energiebronnen en er zijn hele vakgroepen bij technische natuurkunde die zich met het energievraagstuk bezighouden. Waarom die oproep dan niet is ondersteund, ik weet het niet. Ik vind het in ieder geval fantastisch dat scholieren dat doen.

Vinden UT-wetenschappers dan soms dat scholieren moeten leren in plaats van demonstreren?
„Daar zat ik ook wel een beetje mee. Dat ik misschien scholieren of studenten zou aanzetten tot spijbelen. Aan de andere kant: ik denk dat scholieren van deze ene dag meer leren dan een dag op school.”

U bent nu op het Maileveld?

„Nee, dat is echt iets voor de scholieren. Maar ik ga zelf wel naar de Klimaatmars op 10 maart. Ik zet niet alleen anderen aan tot demonstreren, ik ga het zelf ook doen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: