Live Live

Kleinzoon schenkt shirt waarin opa in Oranje speelde

Gepubliceerd: Zondag 14 oktober 2018 15:46

Kleinzoon schenkt shirt waarin opa in Oranje speelde

Korte tijd kwam zijn opa uit voor het Nederlands elftal. Kleinzoon Willem Janssen heeft het shirt waarin zijn grootvader in 1907 aantrad tegen de Belgen aan de Enschedese voetbalclub EFC PW geschonken. Ingelijst en wel.

Kleinzoon en opa hebben dezelfde naam. De international Willem Janssen werd geboren in 1880 en overleed in 1976. Toen kleinzoon Willem hoorde hoe EFC PW de geschiedenis van het voetbal aan het ontrafelen is, besloot hij het shirt met een bijzonder verhaal aan de club te geven.

Onverzettelijk
Opa Janssen speelde drie keer voor het land. Als enige van drie spelers van de toenmalige Enschede club PW overleefde hij de selectierondes voor het Nederlands elftal. Het land had hem nodig als onverzettelijke verdediger.

Janssen herinnert zich dat opa over dit shirt vertelde dat hij het droeg in de wedstrijd tegen de Belgen, die gespeeld werd in Haarlem. Het bijzondere is dat het complete Nederlands team in het rood, wit en blauw gestreepte katoen liep.

“Om mij onbekende reden was het oranje shirt dat een maand eerder nog was gedragen, niet meer beschikbaar en had mijn opa de opdracht gekregen om shirts te regelen”, vertelt Janssen. “Op de fiets ging hij met een tas vol naar Deventer, om daar op de trein te stappen”.

Textielagent
Opa was toen 27 jaar en werkzaam als textielagent. Hij reisde veel naar Engeland en importeerde onder meer machines voor Twentse textielfabrieken. Voetbal was indertijd een elitaire sport met een strenge ballotage, die hij dankzij zijn contacten met de Enschede textielbaronnen doorstond.

Net als andere voetballers speelde hij ook cricket. Wat ook een handje kan hebben geholpen is dat opa Janssen op de hoek van de Oldenzaalse- en Oosterstraat woonde, tegenover hotel Amelink, de plek waar PW werd opgericht.

Archieven
Voorzitter van EFC PW en historicus Ben Snijders is blij met de schenking en zeker ook met het verhaal dat erbij hoort. Het naspelen vorige week zaterdag van de betwiste eerste voetbalwedstrijd in Nederland ooit, leidt er volgens hem toe dat meer archieven met mogelijk interessant materiaal uit de beginperiode bestudeerd kunnen worden.

Het is wel zoeken naar een plekje in het clubhuis, waar de wanden vol behangen zijn met historisch materiaal. In datzelfde huis aan de Oldenzaalsestraat werden ook zoon Christiaan en kleinzoon Willem geboren. Opa overleed zonder ooit echt ziek te zijn geweest en dag nadat hij op bed had gezegd: "Volgens mij hoeft het niet meer", vertelt kleinzoon Willem.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: