Live Live

AUDIO Kleindierenshow in Enschede: De fokker is dood, leve de liefhebber

Gepubliceerd: Donderdag 06 december 2018 13:09

AUDIO Kleindierenshow in Enschede: De fokker is dood, leve de liefhebber

Lange rijen dieren in kooitjes? Niet meer van deze tijd, zegt Oneto-voorzitter Edgar de Poel. De jaarlijkse Oneto-show moet vernieuwen. Dat is van levensbelang.

De kleindierenshow van Oneto is een begrip in de regio. Aanstaand weekeinde staat hij weer drie dagen op de kalender. De show probeert zichzelf langzamerhand opnieuw uit te vinden als evenement, want als er niks verandert, sterven de fokkers uit, zegt voorzitter Edgar de Poel.

Sjoege
Het is geen sippe constatering van het onvermijdelijke, maar iets dat bij deze tijd hoort. Werk aan de winkel, tijd voor vernieuwing. De oplossing dient zich al aan met een heel nieuwe doelgroep: de liefhebbers. Liefhebber is, kort gezegd, iedereen die dol is op dieren maar er totaal geen sjoege van heeft. Die groep groeit, zegt De Poel. „Er zijn steeds minder agrarische bedrijven. Daar komen woningen voor in de plaats. Mensen verhuizen naar het buitengebied en hebben ruimte voor dieren. Maar ze weten er niks van af. Wij hebben de kennis. Dat moeten we bij elkaar brengen.”

De fokkers gooien alles in de strijd om zichzelf te laten zien. Een nieuwe website, een aantrekkelijker show. Oneto-bestuurslid Christel Vollema betrekt leerlingen van het Zone.college (voorheen AOC Oost) in Almelo bij de voorbereidingen. Vollema, zelf docent dierverzorging, ziet ook op school de verschuiving van fokkers naar liefhebbers. „Ik heb nu leerlingen die nog nooit een dier hebben vastgehouden. Ze zijn er dol op maar weten er niks van.”

Naamloze dieren
De kloof die overbrugd moet worden is groot. De ouderwetse fokker gaat zakelijk om met zijn dieren en begrijpt de dierenliefhebber niet. Wie geeft een konijn nu een naam? Anderzijds begrijpt de liefhebber de fokker ook niet. Een tentoonstelling, dat is toch zielig? Al die naamloze dieren in een hokje. Ze moeten elkaar vinden, zegt De Poel, want ze hebben elkaar nodig. „Bij de Welkoop bijvoorbeeld worden cursussen dierverzorging gegeven. Die zijn altijd vol. 80 procent van de deelnemers is vrouw, en ze zijn vaak hoogopgeleid. Anders kun je een huis buitenaf ook niet betalen. Die mensen zoeken naar kennis over dingen als voeding, huisvesting en verzorging. Bij ons lopen eeuwen aan ervaring.” Het zou hem een lief ding waard zijn als ze zich melden bij de plaatselijke kleindierenvereniging. Om kennis door te geven, om oude rassen in stand te houden, voor verjonging en vernieuwing. Het moet lukken. „Anders is straks alles voorbij.”

Show
De jaarlijkse kleindierenshow van Oneto begint vrijdag en duurt drie dagen. Er is een aparte show van de jeugdleden en er is een kinderboerderij. De show wordt gehouden in Hangar 11 aan de Vliegveldweg 345. Vrijdag van 15.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur en zondag van 09.00 tot 16.00 uur. Entree: 6 euro, kinderen tot en met 16 jaar gratis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita


1Twente sprak met Tom van den Berg van de Oneto Kleindierenshow. Beluister het interview hieronder terug. 

Deel deze pagina: