Live Live

Kinderen uit Enschede leren over de Twentse boerderij van 150 jaar geleden

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 16:13

Kinderen uit Enschede leren over de Twentse boerderij van 150 jaar geleden

Hoe zag het leven op een Twentse boerderij, een lös hoes, er 150 jaar geleden uit? Die vraag stond donderdag centraal voor kinderen uit groep 5 en 6 van obs Willem Wilmink.

Zo'n dertig kinderen uit groep 5 en 6 van obs Willem Wilmink worden in het Twents welkom geheten door Hennik en Dika bij bezoekerscentrum Het Lammerwinkswönner. „Wie goat niet alleen maar kiek'n, drink'n en vret'n, ook werk'n”, zegt Hennik. De kinderen ondernemen zes activiteiten.

Door de uitleg van de vrijwilligers krijgen ze een beeld van hoe het eraan toe ging op een lös hoes zo'n 150 jaar geleden. De komende tijd gaan meerdere Enschedese basisschoolleerlingen de boerderij bezoeken.

Weefgetouw
Binnen wordt gewerkt aan het eeuwenoude weefgetouw, gekookt met boerderijproducten om Twentse eierboter te maken en krijgen de leerlingen uitleg over vlas en hoe dat werd gebruikt. Dat vlas ook in 2019 nog waardevol is, blijkt uit de uitleg van een van de vrijwilligers. „Wisten jullie dat vlas in papiergeld en kogelwerende vesten van de politie verwerkt zit”, vraagt ze de kinderen.

Spelletjes
Buiten krijgen de kinderen uitleg over de bouw van de boerderij en krijgen ze de oven en put te zien. Ook wordt hout gezaagd en spelen de kinderen met spelletjes die 150 jaar geleden door leeftijdsgenoten werden gebruikt. De vrijwilligers krijgen allerlei vragen over hoe het vroeger was.

Luna van Ooijik is negen jaar en zit in groep zes. Ze heeft de boerderij al vaker bezocht en naar de dieren gekeken. Het leukste vandaag vond ze werken met het weefgetouw uit 1745, want dat lijkt op knutselen en dat doet ze graag. „En op stelten lopen, dat doen we op school ook.”

Hout
Buiten heeft Luna met de juk met twee loden emmers met elk tien kilo hout gelopen. „Maar dat vond ik helemaal niet zwaar hoor”, zegt ze trots. Het meest interessante dat ze geleerd heeft, vindt Luna de 'oude kleren' van de vrijwilligers, dat had ze nog niet eerder gezien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: