Live Live

Kim ten Tusscher schrijft naast prijs, want die is niet uitgereikt

Gepubliceerd: Zondag 15 april 2018 19:39

Kim ten Tusscher schrijft naast prijs, want die is niet uitgereikt

Het gaat de fantasie te boven. Zaterdag zou een literaire prijs worden uitgereikt voor het beste Nederlandse boek in ‘het fantastische genre’, zoals fantasy, science fiction en horror: de Harland Award. Er was een shortlist met vijf genomineerde schrijvers. Maar de prijs werd dit jaar niet toegekend. De jury vond het niveau van de boeken op de shortlist niet hoog genoeg. En zo zag de Enschedese schrijfster Kim ten Tusscher haar hoop op een bekroning in rook opgaan.

Kim ten Tusscher (38) was genomineerd met haar nieuwste fantasyroman, Bloed. Ze stond met vier andere auteurs op de shortlist van de Harland Award, de prijs voor ‘verbeeldingsliteratuur’.

De genomineerde auteurs hadden van tevoren al te horen gekregen dat er geen prijs zou worden uitgereikt. Reden om het festival waarvan de prijsuitreiking het hoogtepunt zou zijn te mijden. Kim ten Tusscher: ,,Ik had geen zin om daar te zijn. Ze hadden ook meteen alles uit het programma gehaald waar wij in zaten, dus voelde ik me niet erg welkom.”

Bij het publiek van lezers en collega’s bestond weinig begrip voor het besluit van de jury. ,,Overweldigend”, noemt ze de steun.

Trap na
Op Facebook noemt ze het besluit ‘een dolksteek’. Ze schrijft ze voor de lezers van fantasy: ,,Ik weet dat de mensen die van fantasy houden over het algemeen een hechte club vormen en dat werd nu weer eens bevestigd. Door jullie kan ik ook positief naar deze hele gebeurtenis kijken. Niet naar wat de organisatie heeft gedaan, want dat vind ik nog steeds belachelijk. Ze zetten je op een voetstuk en trappen je daarna naar beneden.”

Norm
‘Het verdriet de jury zeer dat we in ruime meerderheid tot de conclusie zijn gekomen dat wat ons betreft geen van de genomineerde boeken een kwaliteitsnorm haalde die wij noodzakelijk achten voor de lauwerkrans die de Harland Award is’, aldus de jury op de website van de prijs.

De jury heeft niet zelf de shortlist samengesteld. Dat werd gedaan door een selectiejury. Deze heeft, kennelijk, de lat niet hoog genoeg gelegd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: