Live Live

Kees Koolen weg bij Lithium Werks: klap voor Twentse batterij-industrie

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 16:55

Kees Koolen weg bij Lithium Werks: klap voor Twentse batterij-industrie

De droom van de bouw van een campus van onderzoek en ontwikkeling voor lithium batterijen in Twente lijkt al na vier maanden uiteen te spatten. Directeur Kees Koolen is weg bij Lithium Werks, met in zijn kielzog ook mede-directeur Petter Kleppan en commissaris Geert Braaksma.

Koolen gaat alleen verder met Koolen Smart Industries in Hengelo, inclusief de Hengelose Super B, producent van lithium accu’s voor onder meer auto’s.

Wereldspeler
Koolen had van Lithium Werks een wereldspeler in batterijen willen maken, maar het is kennelijk tot een breuk met de financiers van Lithium Werks gekomen. Dat bedrijf zetten in het achterliggende jaar 45 miljoen euro om met batterijfabrieken in China, Polen, de VS en Nederland. In oktober ondertekende Koolen als ceo van Lithium Werks in Den Haag een contract ter waarde van 1,6 miljard euro met Chinese partners voor de bouw van een grote batterijfabriek in China.

In de kerstbijlage van Tubantia kondige Koolen nog aan dit jaar een half miljard investeringskapitaal te willen ophalen om Lithium Werks snel te kunnen uitbouwen. Kort daarvoor gaf hij aan, dat er nog geen overeenstemming was over de aankoop van de eerste vier hectare grond op Technology Base Twente, omdat er nog een overeenstemming was over de grondprijs.

Maar nu is Koolen dus weg bij Lithium Werks. Afgelopen maandag liet hij, tot verbazing van velen, al verstek gaan in de bijeenkomst van De Rode Loper van Twente, waar hij samen met premier Mark Rutte op het podium zou verschijnen.

Breuk
De reden van de breuk van Koolen met de investeerders achter Lithium Werks is vooralsnog onduidelijk. Of beide bedrijven – Koolen Industries en Lithium Werks - nog gaan samenwerken evenmin. Volgens het register van de Kamer van Koophandel is de leiding bij Jet Werks, het moederbedrijf van Lithium Werks, in handen van de Amerikaan Truman Fisher III.

Later meer

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink 

Deel deze pagina: