Live Live

Kan steun van gemeente Enschede aan FC Twente wel of niet door beugel?

Vrijdag 06 december 2019 08:38

Kan steun van gemeente Enschede aan FC Twente wel of niet door beugel?

De steun van de gemeente Enschede aan FC Twente leidt niet tot oneerlijk voordeel op sportief vlak. Dat zegt minister Raymond Knops. Hij antwoordt op Kamervragen van GroenLinks, naar aanleiding van een rapport van UT-onderzoeker Tsjalle van der Burg.

Kelly Adams | Tubantia

Van der Burg concludeert in zijn rapport ‘FC Twente, Feyenoord en de Europese regels voor staatssteun’, dat de steun die de gemeente Enschede in 2019 aan FC Twente heeft gegeven, ruimhartiger was dan volgens de Europese regels voor staatssteun is toegestaan. Volgens de onderzoeker van de Universiteit Twente zijn de regels ook overtreden bij de in 2017 afgegeven garantie voor een lening aan FC Twente.

Het rapport was voor GroenLinks Kamerleden Lisa Westerveld en Nevin Özütok aanleiding om vragen te stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Minister Knops zegt zich niet te kunnen vinden in de suggestie dat gemeenten zich gedwongen zouden voelen om tientallen miljoenen over te maken naar betaald voetbalorganisaties. Ook deelt hij de mening niet dat staatssteun leidt tot oneerlijk voordeel op sportief vlak.

Volgens Van der Burg is dat in het geval van FC Twente wel degelijk aan de orde. ‘De steunoperatie heeft het eigen vermogen van FC Twente met 23 miljoen euro verbeterd, tot plus 12 miljoen. Daarmee is het ongeveer twee keer zo hoog als dat van concurrent Heracles. Dit terwijl een eigen vermogen van omstreeks nul ook genoeg was geweest’, schrijft hij in zijn rapport.

„De minister zegt nu dat ik ongelijk heb, maar geeft geen argumenten voor zijn standpunt”, reageert Tsjalle van der Burg op de antwoorden van Knops. „Ik kan als wetenschapper dan alleen nog maar zeggen dat mijn argument nog recht overeind staat, omdat het op geen enkele wijze is weerlegd.”

‘Wijde bocht’
Knops gaat niet in op de vraag of de staatssteun aan FC Twente geoorloofd was of niet. „De minister loopt met een wijde bocht om mijn rapport heen”, vindt Van der Burg. GroenLinks stelde al eerder vragen over de steun door de gemeente Enschede. Toen antwoordde minister Ollongren dat het Enschede vrijstaat om FC Twente financieel te steunen. Maar ook daarbij heeft de minister niet geoordeeld of de gegeven steun binnen de Europese regels valt.

Volgens Knoops kan elke belanghebbende een klacht bij de Europese Commissie indienen over mogelijk onrechtmatige steun. Volgens Van der Burg zou bij onderzoek door de Commissie blijken dat de steun niet aan de regels voldoet. Hij noemt daarbij als voorbeeld drie Spaanse clubs die hun regionale overheid in 2018 samen 30 miljoen euro moesten terugbetalen.

De UT-onderzoeker doet in zijn rapport al een suggestie hoe dat er in het geval van FC Twente uit moet zien. De club zou ten eerste meer moeten bezuinigen. En vanaf 2022 zou bij goed presteren een groter deel van de inkomsten naar de gemeente moeten gaan. Om het voortbestaan van de club niet in gevaar te brengen, zou de Commissie geen onmiddellijke terugbetaling moeten eisen, vindt Van der Burg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: