Live Live

KAART | Zo stemden jouw buren in Enschede bij de Statenverkiezingen

Gepubliceerd: Maandag 25 maart 2019 18:36

KAART | Zo stemden jouw buren in Enschede bij de Statenverkiezingen

De PVV is de grootste in Glanerbrug-Noord, GroenLinks ‘bezit’ alle wijken tussen de Universiteit Twente en de binnenstad van Enschede en Boekeloërs kiezen het vaakst voor de VVD.

Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsuitslag van 20 maart in Enschede. Tubantia heeft de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in kaart gebracht op ‘stembusniveau’.

Tweedeling
In 39 van de 59 in kaart gebrachte buurten is Forum voor Democratie de grootste partij. Slechts in twee buurten (de UT en Lasonder-Zeggelt) valt de partij buiten de top drie. Dat betekent dat de nieuwkomer steun geniet van een brede laag in de lokale bevolking.

Toch is er een duidelijke tweedeling te zien in de verkiezingsuitslag. In de zuidelijke (en over het algemeen armere wijken) gaat de winst van Forum voor Democratie vaak gepaard met een brede steun voor PVV, SP of PvdA.

VVD
In Boekelo, Usselo, Lonneker en de noordelijke wijken gooien VVD, GroenLinks, CDA of D66 juist hoge ogen. Een enkele uitzondering daargelaten; in Deppenbroek werd DENK bijvoorbeeld de tweede partij, ondanks het feit dat die slechts 1.700 van de ruim 62.000 stemmen kreeg in heel Enschede.

Klik op uw wijk om te zien wat uw buurtgenoten stemden:

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Openstreetmap

Deel deze pagina: