Live Live

Joost Nijhuis: ‘Twente moet harder roepen, dat doe ik dus’

Gepubliceerd: Dinsdag 10 september 2019 13:35

Joost Nijhuis: ‘Twente moet harder roepen, dat doe ik dus’

Omdat Twente in de strijd om aandacht en aanzien steeds op de trom dient te slaan, moet het Rijksmuseum Twenthe Symposium een traditie worden. Drijvende kracht: VVD’er Joost Nijhuis. „Den Haag komt geen millimeter dichterbij. Daarom doe ik dit.”

Het logo van de partij op het programma en het grote aantal liberale partijleden; natuurlijk was het door raadslid Joost Nijhuis in 2017 bedachte Rijksmuseum-symposium gisteren een VVD-feestje. Maar de betekenis van een reeks lezingen over uiteenlopende actuele thema’s reikte verder. Van duurzaamheid die keiharde euro’s oplevert tot het democratische belang van streekomroep 1Twente en van de bereikbaarheid van hetzelfde Twente tot een revolutionaire visie op de logistiek - het kwam deze maandagmiddag allemaal voorbij in de Gobelinzaal.

Filosofie
„Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waarvan ik hoop dat ze in Den Haag eindelijk een keer de kracht van Twente en de kunst van de verwondering gaan inzien”, zei Nijhuis op wervende toon over de filosofie achter zijn symposium. Dat beleefde twee jaar geleden de primeur. „De urgentie toen was de bezuinigingsgolf die op het museum en de Nederlandse Reisopera dreigde af te komen. Ik had toen zoiets van: we moeten hier kort voor Prinsjesdag invloedrijke Kamerleden naartoe halen om te kijken of we wat kunnen uitrichten. Daar zijn we toen redelijk in geslaagd, er is toen wel wat geld vrijgekomen.”

Millimeter
Aldus Nijhuis, die van bijeenkomst en traditie wil maken die jaarlijks of om het jaar op de politieke agenda staat. „De noodzaak is evident. Twente zal altijd luider op de trom moeten slaan dan andere regio’s. Het is een zaak van harder roepen, omdat Den Haag geen millimeter dichter bij deze regio komt te liggen.” De liberaal heeft voor de terugkerende bijeenkomst steeds de tweede maandag van september in gedachten. Save the date dus, het moet vaste prik worden.”

Rampzalig
Nijhuis beaamde niettemin dat gisteren de invloedrijke Tweede Kamerleden verstek moesten laten gaan. „Een agendakwestie, maar is dat rampzalig? Dat geloof ik niet. Ik heb opnames laten maken van deze middag en plaats alles op een internetpagina. Zodat mensen een beeld krijgen van de innovaties op het gebied van duurzaamheid die breken met het gegeven dat die duurzaamheid alleen maar bergen met geld kost. Ik hoop dat mensen, hier en in Den Haag, zich daardoor verwonderen en gaan kijken wat hier in Twente gebeurt. Dan hebben we al veel bereikt met deze middag.”

Zelf was hij beredruk met de organisatie, waardoor de VVD’er in combinatie met het raadswerk de afgelopen tijd vaak tachtig uur of meer aan zijn politieke werk kwijt was. Hij doet het graag. „Ik hoor wel om me heen: het is een vlucht in verband met het overlijden van zijn vrouw”, zegt Nijhuis, die eind december zijn echtgenote verloor. „Dat is het niet zozeer, want ik stak hier in 2017 ook ik weet niet hoeveel uren in. Maar het helpt me zeker, na wat er privé is gebeurd. Ik krijg hier enorm veel energie van.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl

Deel deze pagina: