Live Live

Jongeren in Twenterand massaal voor uitgaanstrein tussen Enschede en Hardenberg

Gepubliceerd: Vrijdag 03 mei 2019 16:54

Jongeren in Twenterand massaal voor uitgaanstrein tussen Enschede en Hardenberg

Een proef met een nachttrein tussen Enschede en Almelo? Jongeren in Twenterand willen massaal dat het proeftraject wordt doorgetrokken tot Hardenberg, blijkt uit een enquête van raadslid Savannah Makkinga (GBT).

Maar liefst 95,1 procent van de geënquêteerden is voorstander, blijkt uit het onderzoek onder 555 respondenten. Volgens Makkinga is daarmee een duidelijk signaal afgegeven: „Ik hoop dat de provincie Overijssel bereid is de proef met een nachttrein, die nu nog voor het traject tussen Enschede en Almelo bedoeld is, door te trekken naar Hardenberg.”

Het resultaat is verbluffend, vindt Makkinga. Tegelijk komt het niet als een totale verassing voor de 22-jarige Vroomshoopse. In het Almelose uitgaansleven merkte ze bij jongeren uit de gemeente Twenterand al regelmatig dat er behoefte is aan een nachttrein. Niet alleen richting Almelo, maar ook richting Hardenberg. Maar Makkinga liet het niet bij die eigen inschatting. Ze besloot een enquête op te zetten, om een en ander te kunnen onderbouwen met feiten.

Massaal gedeeld
Het bericht op social media behaalde een bereik van 12.500 mensen. Er volgden 223 reacties. Vooral onder jongeren werd de enquête massaal gedeeld, constateert Makkinga. Het resultaat: 555 respondenten, voornamelijk jongeren, waarvan 95,1 procent voorstander is van een nachttrein tussen Enschede en Hardenberg.

Wat haar verder opviel? „Je ziet onder de wat oudere respondenten dat die behoefte hebben aan vroegere reistijd dan jongeren, waarschijnlijk om voetbalwedstrijden of de bioscoop te kunnen bezoeken”, aldus Makkinga. „Bij jongeren zie je vooral de behoefte om ’s nachts te kunnen terugreizen vanuit Almelo.” Het gros van de geënquêteerden komt uit Vroomshoop (219) en Vriezenveen (206).

Horecatijden
Ruim 85 procent wil de nachttrein daadwerkelijk gebruiken als uitgaanstrein: Vooral om 02.00 en 03.00 uur is er behoefte om vanuit Almelo terug te reizen richting de eigen gemeente. Een enkeling kwam ook met het idee om horecatijden te vervroegen, zodat nachttreinen niet nodig zijn, merkt Makkinga op. „Maar daar hebben we geen invloed op. Op het openbaar vervoer wel.”

Makkinga hoopt daarom dat de provincie Overijssel oren heeft naar een proef en wordt daarin gesteund door haar partij. Coalitiepartij Gemeentebelangen Twenterand (GBT), met een ruime meerderheid in de gemeenteraad, wil dat B en W in gesprek gaan met buurgemeenten, de Regio Twente en de provincie om extra steun voor de uitgebreidere proef te bewerkstelligen.

Volgens de partij heeft de enquête aangetoond dat er behoefte is aan nachtelijk vervoer in de weekeinden, met name voor het uitgaanspubliek. GBT ziet de nachttrein zelfs als een middel om jongeren binnen de gemeente te houden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: