Live Live

Jeroen van der Lely heeft een vaste plek in vak 111

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 11:05

Jeroen van der Lely heeft een vaste plek in vak 111

Hij was in de eredivisie nog basisspeler, tegenwoordig zit Jeroen van der Lely vaker op de tribune dan op de reservebank bij FC Twente. „Mijn situatie is op dit moment vrij uitzichtloos.”

Een veelgehoorde vraag onder supporters van FC Twente de laatste tijd: ‘Waar is Van der Lely toch gebleven?’ Jeroen van der Lely begint te lachen. „Ik zit in vak 111. Ik moet zeggen, ik heb een prima plek. Alleen zijn de stoelen op de reservebank verwarmd. Die luxe heb ik nu niet.”

Invalbeurt
Een vaste plek in vak 111: Van der Lely moet het er mee doen. De basisspeler van vorig seizoen, viel in deze competitie nog maar een keer in, ergens diep in de blessuretijd. „Ik kom niet in de plannen voor, zoveel is wel duidelijk”, zo overziet hij zijn situatie. Voor trainer Marino Pusic is Rafael Ramos de eerste keus en als de Portugees niet beschikbaar is gaat de voorkeur uit naar de Spanjaard Nacho.

Mentaal zwaar
Van der Lely is geen jongen die wild om zich heen slaat nu hij is veroordeeld tot toekijken. Hij is ook de eerste te erkennen dat hij een slecht jaar achter de rug heeft. „Ik begreep de club ook toen ze voor de backposities nieuwe spelers haalden”, zegt hij. „Concurrentie is goed en nodig. Ik snapte ook nog dat die jongens in het begin kansen kregen. Maar het is mentaal wel zwaar dat je opeens niet eens meer bij de wedstrijdselectie zit.”

Pure back
Twente hanteert dit seizoen het principe dat er maximaal maar zes reserves op de bank zitten, omdat je in de ogen van de technische leiding de plek in de wedstrijdselectie moet verdienen. „En dan kiest een trainer sneller voor een multifunctionele speler die op meerdere posities kan spelen”, beseft Van der Lely. „Een jongen als Nacho kan bijvoorbeeld centraal en als rechtsback uit de voeten. En ik ben nou eenmaal meer een pure back.”

Feedback
Ook voor die keuzes zegt Van der Lely nog begrip te hebben. Maar waar hij moeite mee heeft is, dat er volgens hem nauwelijks naar hem wordt omgekeken. „Als je nooit feedback op je wedstrijden in Jong Twente krijgt, dan weet je dat je er niet meer toe doet. Wat doe ik fout, wat doe ik goed, hoe sta ik er voor….Ik hoor het niet. Ik speel mijn wedstrijden en dat is het. En als het zo gaat, dan speel je geen rol meer. En dat is wel eens pijnlijk.”

Verhuur
Hoe hij van dat dood spoor afkomt? „Verhuren in de winterstop zou het beste zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat Twente daar aan meewerkt, omdat ze niet al teveel backs in de selectie hebben”, zegt hij. „Ik moet reëel zijn. Ik heb nog een contract voor anderhalf jaar en er zullen niet veel clubs op dit moment die verbintenis afkopen.”

Beste middenveld
En dus speelt Van der Lely zijn wedstrijden in Jong Twente, zoals afgelopen maandag tegen Jong Heracles toen hij als linksachter de 90 minuten volmaakte. „Je zult het misschien niet verwachten, maar ik haal uit die duels heel veel voldoening”, zegt hij. „Het is in deze competitie veel leuker dan vorig jaar in de derde divisie. Dan was je acht keer beter tegen amateurs, maar dan won je nog niet. We hebben met Jong een leuk team, dat ook echt goed voetbal speelt. Met Roemeratoe, Zerrouki en Mats Wieffer hebben we denk ik het beste middenveld van de competitie en dan is het lekker voetballen. Vorig seizoen in het eerste moest ik ook vaak opkomen, maar daar ligt mijn kracht niet. Bij Jong speel ik met Ryan Trotman voor me, die is snel en heeft ruimte nodig. Als back blijf ik dan meer in positie en daar ligt ook mijn kracht.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: