Live Live

Jaren 50 herleven tijdens expositie in Roombeek

Gepubliceerd: Donderdag 12 juli 2018 10:56

Jaren 50 herleven tijdens expositie in Roombeek

Ze struinen alle rommelmarkten af, op zoek naar vintage-servies met goud, pastel en drukke prints. Daar zetten Marion Damhuis en Yvonne Bosma hun eigen stempel op: kunst à la Mary & Yve. Vanaf vrijdag exposeren ze zeven dagen in Roombeek. Dynamo Expo in jaren 50-stijl.

Ze struinen alle rommelmarkten af, op zoek naar vintage-servies met goud, pastel en drukke prints. Daar zetten Marion Damhuis en Yvonne Bosma hun eigen stempel op: kunst à la Mary & Yve. Vanaf vrijdag exposeren ze zeven dagen in Roombeek. Dynamo Expo in jaren 50-stijl.
Hun borden hangen overal. Laatst nog hebben Marion Damhuis (40) en Yvonne Bosma (41) een bordenwand ontworpen voor de lobby van hotel Van der Valk in Wolvega. „Een heel leuke opdracht”, vertelt Marion. „We kijken naar de ruimte en gaan nadenken: wat past daarbij.”

Konijn met bril
Dan kiezen ze de vintage borden die erbij passen en maken een ontwerp voor de decoratie. „Een theepot waaruit hartjes worden uitgeschonken over andere borden, een konijn met bril, een kraan waaruit tulpen stromen of een school vissen die over de borden zwemt.” Samen vormen de borden een kunstwerk. En nee, ze vertellen niets over het procedé. „Er zijn zoveel copycats die dat willen weten. Houd het maar op een combinatie van tekenen en photoshoppen.”

Yvonne en Marion leerden elkaar kennen op de Deva, de Decoratie Etalage Vakschool in Almelo. Sindsdien zijn ze altijd samen bezig. Marion: „Oorbellen maken, decoratie voor kinderkamers, kleding maken.” Yvonne ging naar de kunstacademie en Marion werd goudsmid en volgde de Styling Academy. Yvonne: „Zo rol je verder en dan beland je bij wat je het liefste doet.” En dat is werken met vintage.

Er is al rommel genoeg
„Vroeger was alles beter”, zegt Marion met een lach. „Stijlvolle serviezen, vrouwen met hoeden op, alles matchte en werd duurzaam gemaakt.” Wat ze ook aanspreekt is het hergebruik. „Er is al rommel genoeg. Wij vinden het mooi om oude spullen te gebruiken en naar een hoger niveau te brengen.”

Ze verzinnen alles samen en doen alles zelf; van het ontwerpen van posters tot het maken van de website. De site is binnenkort alleen nog maar informatief. „We willen af van het klik-klik en koop maar. Verzenden is niet duurzaam. Laat de mensen maar zelf naar de Kunstwinkel van Concordia gaan en daar iets uitzoeken.”

Varken aan het spit
Het mooiste servies bewaren ze voor hun teaparty’s in vintagestijl. „Vrijgezellenfeestjes waarbij de dames worden gestyled en lekker kan worden gegeten. Bruiloften in vintagestijl.” Ze gaan ook evenementen organiseren waarbij de fietsenwinkel van Marion Damhuis én het slachthuis in Haaksbergen van Yvonnes man worden betrokken. „Een dag fietsen en dan een huiskamer in een weiland inrichten waar een varken aan het spit hangt… Er is zoveel mogelijk.”

Maar eerst de Vintage Cadeau Parade bij Dynamo Expo aan de Blijdensteinlaan. Vanaf vrijdag om 19.30 zijn daar de bordenwanden van Mary & Yve te zien, foto’s van Annabel Jeuring en kunstwerken in samenwerking met ‘De Kunst Van Anique’. Tijdens de parade is werk te koop van lokale kunstenaars, vintage kleding, kleine vintage meubels, sieraden en servies. De Vintage Parade is open tot en met 22 juli (zaterdag en zondagen van 12.00 tot 18.00 uur, maandag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 13.00 uur).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annabel Jeuring

Deel deze pagina: