Live Live

Irritatie in Enschede over ‘eis’ sponsors FC Twente

Gepubliceerd: Maandag 04 maart 2019 21:40

Irritatie in Enschede over ‘eis’ sponsors FC Twente

De Enschedese politiek wil niet dat de investeerders van FC Twente, die zich hebben verenigd in De Noabers, een zetel in de raad van commissarissen krijgen voordat de definitieve schuldsanering is geregeld.

Fracties uit de oppositie willen zelfs niet dat De Noabers, die op het punt staan 14 miljoen in FC Twente te investeren, überhaupt in de persoon van Frans Weghorst een zetel in de RvC krijgen. De fracties van Burgerbelangen en de VVD kondigden maandagavond in een commissievergadering aan met een gezamenlijke motie te komen. Uitgangspunt daarvan zal zijn dat Weghorst pas als commissaris kan aantreden als de sanering is geregeld. En dat is op zijn vroegst april.

Geld is in april nodig

Dat leidt er volgens wethouder Eerenberg toe, dat FC Twente ook dan pas de beschikking krijgt over het geld van De Noabers. „De club heeft dat geld begin april wel nodig. Daar wil ik voor waarschuwen.” Er is sprake van tijdsdruk, omdat het maken van een plan voor schuldsanering door FC Twente langer heeft geduurd dan gedacht. Maar voorzitter Dennis Schipper van de RvC kon de raadsleden meedelen, dat ‘alle schuldeisers meegaan’.

Gelijk oversteken

Er was dus irritatie om de vraag FC Twente om de benoeming van Weghorst naar voren te halen. Een eigen vertegenwoordiger in de RvC is een voorwaarde voor het fourneren van de 14 miljoen, maar de Enschedese politiek wil toe naar een situatie van ‘gelijk oversteken’.

Paul van der Kraan

Ook lijkt een meerderheid van de raad niet te willen, dat Paul van der Kraan per 1 april via zijn management-BV ‘VDK Sport Consultancy’ bestuurder wordt van de club. „Als er een bedrijf in plaats van een natuurlijk persoon directeur wordt, kan Van der Kraan een ander sturen dan hijzelf, bijvoorbeeld een oliesjeik”, zei SP-raadslid Van Ek. De raad wil de zekerheid dat Van der Kraan zelf directeur wordt en de aandelen van zijn bedrijfje ook niet verkoopt, waarna de koper directeur van FC Twente zou worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: