Live Live

Intersport sluit jaar na komst Decathlon Enschede: ‘Klant kan euro maar één keer uitgeven’

Gepubliceerd: Zondag 16 juni 2019 12:00

Intersport sluit jaar na komst Decathlon Enschede: ‘Klant kan euro maar één keer uitgeven’

Precies een jaar na de komst van Decathlon stoppen Intersport en Halfords in het stadscentrum. Veel sportwinkels merken de concurrentie van de megazaak.

Met grote letters prijkt ‘Opheffingsuitverkoop’ op borden voor de winkels van Intersport en Halfords aan de Korte Hengelosestraat. Op een afstand van 20 meter van elkaar komen twee sportgerelateerde winkels binnenkort leeg te staan, precies een jaar na de komst van megasportzaak Decathlon naar het stadscentrum.

Het heeft voor Intersport een rol gespeeld, maar niet voor Halfords, blijkt uit de reactie van eigenaar André Hoogmoed van de Enschedese vestiging van de speciaalzaak voor met name fietsartikelen. „Ik ben 65 jaar en heb geen opvolger. Bovendien is de winkel hier eigenlijk te klein om goede omzetten te draaien.”

Ruimte
Intersport heeft in het historische pand op de hoek met de Brammelerstraat wel alle ruimte. Hier huisde ooit V&D en later onder andere het UWV/Werkplein. Intersport huurt er sinds bijna drie jaar 1100 vierkante meter. De winkel telt vijftien medewerkers, onder wie veel parttimers.

Eigenaar Alexander Bols heeft vergelijkbare winkels in Borculo, Drachten, Hoogeveen, Emmen, Doetinchem en Raalte. „Het besluit in Enschede te stoppen, komt door meer factoren. We hebben uitbreidingsplannen in het noordoostelijke deel van het land. Dan is het een kwestie van prioriteiten stellen.”

Concurrentie
En in Enschede voelde Intersport de concurrentie van Decathlon. Bols: „Dat zie je overal in het land waar zo’n megazaak komt. Zo’n winkel brengt voor anderen over het algemeen niet veel goeds. We hebben verder gemerkt dat we een verkeerde inschatting hebben gemaakt over hoe het centrum van Enschede zich zou ontwikkelen. Achteraf hadden we, afgaande op de consumentenloop, dichter bij het Van Heekplein moeten gaan zitten.”

Van het grote pand bij kruispunt De Graaf, dat eigendom is van een vastgoedbedrijf, is de gemeente de hoofdhuurder. Duco Hoek, accountmanager binnenstad van de gemeente, heeft direct de jacht geopend na het aangekondigde vertrek van Intersport. Volgens hem zijn er contacten met partijen uit onder andere de horecasector en zakelijke dienstverlening. Hij noemt de sluiting van Intersport ‘spijtig’. „Elke winkel die dichtgaat doet pijn.”

Hogere eisen
Vincent Spekreijse van ’t Hoen Sport, al sinds 1934 een begrip in Enschede, zegt ‘het te gemakkelijk te vinden’ om de moeilijke situatie voor sportwinkels te linken aan de komst van Decathlon. „Hoewel je het wel merkt. De klant kan nou eenmaal slechts één keer zijn euro uitgeven. Verder is het zo dat massa steeds belangrijker is voor leveranciers. Die stellen steeds hogere eisen, waaraan kleinere winkels moeilijker kunnen voldoen. En je hebt natuurlijk de toename van onlineverkopen.”

Met prijzen valt de strijd met megazaken als Decathlon niet te winnen. Kleinere winkels kunnen overleven als ze er in slagen zich te specialiseren, is de algemene opvatting. Spekreijse zet daar met ’t Hoen Sport op in. „We hebben een grote collectie voor hockey, tennis en voetbal en voor zaalsporten. We richten ons op sporters die meer kwaliteit willen, en daar ook iets meer voor over hebben.”

Dezelfde strategie heeft Huub van Langen, die al achttien jaar met Run Enschede aan De Heurne wandel- en loopschoenen en loopkleding verkoopt. Hij vertelt geen nadelen te hebben van Decathlon en heeft zelfs met vestigingsdirecteur Wim Westerveld afspraken gemaakt. Waarbij het helpt dat beiden in Oldenzaal wonen en liefhebbers zijn van de loopsport.

„Als iemand hier in de winkel komt voor schoenen van twee tientjes, verwijs ik hem naar Decathlon”, zegt Van Langen. „En als ze bij Decathlon iemand krijgen die speciale loopschoenen nodig heeft, omdat hij bijvoorbeeld de enkels naar binnen heeft staan, verwijzen ze hem naar onze winkel. Ik denk dat voor beide soorten zaken een markt is.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: