Live Live

Inspectie verbiedt gezinshuis in Glanerbrug nieuwe jongeren op te nemen

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 13:27

Inspectie verbiedt gezinshuis in Glanerbrug nieuwe jongeren op te nemen

Jeugdhulpinstelling Kindvoorop in Glanerbrug mag voorlopig geen nieuwe jongeren opnemen. De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) vindt dat de organisatie momenteel geen verantwoorde zorg levert. Met name als het gaat om veiligheid, de hulpverlening zelf en het leefklimaat.

De maatregel blijkt op 4 juli opgelegd. Dat gebeurde nadat er in maart van dit jaar een inspectie was gedaan bij jeugdopvang. De IGJ eiste toen voor 3 mei een concreet verbeterplan. Uiterlijk 29 september zouden dan alle tekortkomingen zijn opgelost.

Niet gerust
Tijdens de inspectie is de instelling gezegd dat zij op korte termijn externe expertise moesten inschakelen. Dat is gebeurd, meldt de inspectie. Kindvoorop heeft een zorgmanager en een orthopedagoog gevonden die helpen bij het verbeterplan. Ook zijn meer medewerkers aangetrokken met een relevante MBO-4 opleiding. Niettemin is de inspectie verre van gerust.

Dwangsom
“Het is niet passend dat er op dit moment nieuwe jeugdigen bij Kindvoorp worden geplaatst.” Dat mag pas weer als IGJ meent dat de tekortkomingen zijn verholpen. Dat moet binnen vier maanden het geval zijn, anders worden nadere maatregelen getroffen. Dat kan het opleggen van een dwangsom zijn. Het naleven van de cliëntenstop zal ‘nauwlettend in de gaten worden gehouden’, zegt de inspectie.

De stichting bestaat sinds 2011 en geeft hulp aan jeugdigen en jongvolwassenen. Het bood ten tijde van de inspectiecontrole aan 14 personen van 8 tot en met 23 jaar hulp. De betrokken jongeren wonen daar in een voormalig schoolgebouw. De cliënten zijn er geplaatst via onder andere Ambiq, jeugdteams van de gemeenten Enschede en Haaksbergen en Jeugdbescherming Amsterdam. De stichting in opgezet door een echtpaar uit, zelf ouder van vijf kinderen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: