Live Live

Ingevorderde subsidie niet terug naar Kledingbank en Stichting Leergeld in Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 14:43

Ingevorderde subsidie niet terug naar Kledingbank en Stichting Leergeld in Enschede

De 180.000 euro die de gemeente Enschede heeft teruggevorderd van twee armoedeorganisaties, omdat zij het geld in 2017 wegens tijdgebrek niet konden besteden, blijft opgepot.

Het voorstel van EnschedeAnders om het geld terug te storten naar de organisaties heeft geen steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

Terugvordering
Eind vorig jaar vorderde de gemeente de ongebruikte subsidiegelden terug. Het gaat om 175.000 euro van Stichting Leergeld en 5000 euro van de Kledingbank. Dat is tegen het zere been van Margriet Visser van EnschedeAnders.

Nadat in 2017 is besloten om structureel een half miljoen te bezuinigen op beleid voor kinderarmoede, wordt volgens haar weer geld aan het gemeentelijke kinderarmoedebeleid onttrokken.

Extra geld kinderarmoede
De oorsprong van deze keuze ligt in 2017. Sindsdien krijgt Enschede van het rijk structureel 1,17 miljoen euro extra, specifiek bedoeld voor kinderarmoede. Volgens het college is de extra bijdrage ook aan dat doel besteed. De bezuiniging van 5 ton en de terugvorderingen zijn boekhoudkundig van de reeds bestaande gemeentelijke subsidies van 935.000 afgeschreven.

Omdat de extra rijksbijdrage was bedoeld als aanvulling op het bestaande beleid, wil Visser dat de teruggevorderde gelden subiet terugvloeien naar de instellingen. Dat is niet conform het subsidiebeleid, zegt het college. Dat vindt dat de discussie hierover thuis hoort bij de behandeling van de jaarrekening, vlak voor de zomer.

EnschedeAnders en de andere oppositiepartijen (met uitzondering van CDA) hadden met steun van PvdA en Burgerbelangen een meerderheid kunnen hebben. De twee coalitiepartijen stemden echter tegen het voorstel van Visser, omdat zij voor de zomer met een eigen plan komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: