Live Live

Ingebroken in verzegeld pand van viervoudige moord in Enschede

Gepubliceerd: Dinsdag 14 mei 2019 17:59

Ingebroken in verzegeld pand van viervoudige moord in Enschede

Terwijl het moordonderzoek in volle gang was, is er ingebroken in het pand waar de viervoudige moord in Enschede is gepleegd. De politie wil het alleen bevestigen, andere betrokkenen denken dat het onderzoek moest worden verstoord.

In het moordpand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede is ingebroken, terwijl het pand op dat moment in beslag genomen was door de recherche. Dat bevestigt de politie na vragen van deze krant. Onderzocht wordt wie zichzelf toegang tot de meest besproken crime scene van Twente heeft verschaft.

„De inbraak was begin maart”, zegt politiewoordvoerster Chantal Westerhoff. „Tot op heden zijn er geen aanhoudingen verricht. De gebeurtenis heeft ook geen invloed gehad op het moordonderzoek.” Verder worden er geen mededelingen gedaan over de inbraak.

Saillant
De inbraak is saillant: sinds er op 13 november vier mannen werden doodgeschoten heeft de politie er namelijk beslag gelegd op het pand. De deuren zijn verzegeld, en buiten enkele rechercheurs mag er niemand naar binnen. Dit om eventuele sporen die binnen liggen niet te beschadigen, maar ook omdat de advocaten van twee moordverdachten het gebouw nog willen inspecteren voor de strafzaken tegen hun cliënten beginnen.

Advocaat Anno Huisman, die moordverdachte Dejan A. bijstaat, zegt van de politie niets gehoord te hebben. „Maar via andere weg heb ik wel over de inbraak gehoord. We laten nu zelf onderzoeken of het van belang is. Want we weten nog te weinig om daarover een inschatting te maken.”

Specifiek
Andere ingewijden zeggen desgevraagd niets te hebben gehoord over de inbraak in maart. Wel vragen ze zich af waarom iemand binnen zou willen kijken in het meest besproken pand van Enschede? „Je zou toch zeggen dat je daar specifiek bent omdat je iets met het moordonderzoek wilt”, zegt een bekende van twee slachtoffers. „Want je moet wel gek zijn om als inbreker zo’n pand uit te kiezen en te kijken of daar iets te halen valt.”

Een aantal buurtbewoners zegt niet veel van de inbraak te hebben gemerkt, maar een buurman zegt te weten dat een onbekend aantal daders via een hek aan de achterzijde naar binnen is gegaan. Een dik kettingslot op dat hek zou zijn geforceerd, waarna de inbrekers toegang hadden tot het perceel en de daarop gelegen growshop.

13 november

In het pand, waarin op de beneden verdieping een growshop was gevestigd, werden op 13 november op klaarlichte dag vier mannen doodgeschoten: Tuan Nguyen werd aangetroffen achter de balie in zijn growshop, terwijl het lichaam van Max Klaassen in de aangrenzende opslagruimte lag. Artur Sargsyan en Maijkel Akfidan lagen vervolgens enkele meters uit elkaar in een ruimte die lijkt op een kantine. Vader en zonen Camil, Dejan en Denis A. zijn enkele weken na de moorden gearresteerd, en tegen het trio is veel bewijs verzameld.

De politie wil niets kwijt over eventuele maatregelen die zijn genomen om het pand beter te beveiligen, en of er camerabeelden van de inbraak zijn omdat het pand in de maanden na de moorden werd geobserveerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT

Deel deze pagina: