Live Live

In opspraak geraakt Care Free Twente failliet verklaard

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 14:54

In opspraak geraakt Care Free Twente failliet verklaard

De thuiszorgorganisatie Care Free Twente BV is failliet. De rechtbank heeft vrijdagmiddag om 13.00 uur het bankroet uitgesproken.

Het in opspraak geraakte bureau kreeg al enkele maanden geen vergoedingen meer van zorgverzekeraar Menzis, die Care Free Twente beticht van fraude. Er wordt door Menzis voor ruim 600.000 euro aan betaalde zorg teruggevorderd. De directeur van de instelling Rihma Lahdo ontkende fraude en zei dat de inspectie met twee maten meet. Het faillissement wordt afgewikkeld door curator Carl Luttikhuis.

Door het stopzetten van de betalingen door Menzis kon het personeel niet meer betaald worden, verklaarde Lahdo eerder al. Één personeelslid heeft het faillissement aangevraagd, maar ook de instelling zelf deed bij de rechtbank een verzoek.

Declaraties
De instelling voerde begin juni met enkele medewerkers en cliënten nog een protestactie in het kantoor van Menzis in Enschede, om te eisen dat de betalingen werden hervat.

Menzis claimt zes ton aan declaraties terug, nadat uit een onderzoek was gebleken dat 90 procent van het personeel niet gediplomeerd is, er uren waren gedeclareerd voor zorg waar geen enkele indicatie voor was en dat er ook voor 1800 uren onterecht is gedeclareerd.

Kamervragen
De kwestie leidde tot Kamervragen. Minister Hugo de Jonge (VWS) zei daarop dat Menzis in zijn ogen ‘in haar recht stond’ om die zes ton terug te vorderen. De instelling heeft enkele weken geleden al de zorg stopgezet aan haar cliënten – 40 personen van overwegend van Syrische afkomst. Zij zijn overgenomen door andere instellingen.

Luttikhuis moet nog onderzoek doen hoe groot de schuld van Care Free Twente is. Hij zegt dat de VOF Care Free Twente niet failliet is. Dat was de firma die de zorgcontacten tekende met Menzis. Het personeel en de uitvoering van de zorg was ondergebracht in een aparte BV. Die is nu failliet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: