Live Live

Ik teken voor 80! genomineerd voor landelijke prijs

Gepubliceerd: Vrijdag 13 juli 2018 14:59

Ik teken voor 80! genomineerd voor landelijke prijs

Het project Ik teken voor 80! is genomineerd voor de Galjaardprijs, een landelijke prijs voor publieke communicatie. Ik teken voor 80! werd opgezet in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar. Het project is een initiatief van Newsroom Enschede van 1Twente Enschede en Tubantia, in samenwerking met de gemeente Enschede.

In de periode voor de verkiezingen trokken journalisten, studenten en vrijwilligers de wijken en dorpen in om wensen en dromen van bewoners op te halen. Die werden voorgelegd aan de lokale politiek, die deze input vervolgens gebruikte voor de verkiezingsprogramma's. Op radio, tv, in de krant en online werd ruimschoots aandacht besteed aan de ideeën van de Enschedeërs.

Hogere opkomst
De crossmediale aanpak heeft bijgedragen aan een hogere opkomst in Enschede. In 2014 was dat 43,5 procent, dit jaar steeg de opkomst in de stad naar 50,7 procent. Daarmee is een neergaande trend doorbroken.

“Er zullen wellicht meerdere factoren een rol hebben gespeeld, maar deze campagne heeft zeker bijgedragen aan de hogere opkomst”, reageerde burgemeester Onno van Veldhuizen op de dag van de verkiezingen. “Gemeente, partijen en media hebben er samen hard voor gewerkt om weer meer mensen naar de stembus te krijgen. Het is mooi dat je dat nu in het opkomstpercentage terug ziet. We zijn, als het om de opkomst gaat, geleidelijk steeds verder afgegleden. Nu zie je weer een stijging. Dit is in ieder geval een teken dat we de democratie hier in de stad samen beleven.”

Door het succes van Ik teken voor 80! hebben de politieke partijen besloten ook de komende jaren meer te luisteren naar de inwoners van de gemeente. In het nieuwe coalitieakkoord is dan ook een apart hoofdstuk opgenomen waarin de raad uitlegt hoe ze Enschedeërs meer bij de besluitvorming wil betrekken.

Galjaardprijs
In totaal zijn 55 projecten ingestuurd voor de Galjaardprijs, waarbij nu door de juryleden een eerste selectie van 24 genomineerden is gemaakt. Na de zomer worden de vijf finalisten bekend. De winnaar van de Galjaardprijs wordt op 1 november bekendgemaakt tijdens een landelijk congres.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Newsroom Enschede

Deel deze pagina: