Live Live

IJsbaan Twente: pret belangrijker dan prestatie

Gepubliceerd: Zondag 30 september 2018 12:14

IJsbaan Twente: pret belangrijker dan prestatie

Sterren Dansen Op Het IJs, de Curling Quiz: wat Gianni Romme betreft verzinnen ze in Hilversum nog honderd programma’s rondom ijs. Want zulke kijkcijferkanonnen hebben onmiskenbaar invloed op de bezoekcijfers van ‘zijn’ IJsbaan Twente.

De voormalig olympisch kampioen is nu een half jaar manager van de ijspiste in Enschede. Eén van de leukste ervaringen in die maanden: hij maakte zelf ijs. „Ja, ik wilde nou wel een keer weten wat dat is, hoe het moet. Afgelopen zomer moest er weer ijs gemaakt worden omdat een autobandenmerk hier kwam testen, en toen heb ik zelf meegewerkt. Dat vond ik echt mooi om te doen!”

Plezier op het ijs
Zaterdag ging de baan in Enschede weer open voor het winterseizoen. De gemeente Enschede, die de baan jaarlijks met een ton subsidie ondersteunt, wil daar wel iets voor terug: een hoop sportief rendement voor de stad bijvoorbeeld. Romme wil dat invullen met veel ‘plezier op het ijs’. Topsport heeft geen prioriteit, langebaanschaatsen of sprint ook niet. „Nee! Thialf heeft veel betere faciliteiten voor wedstrijden, daar moet je eerlijk in zijn. En door de klimaatverandering moet je er niet op rekenen dat we nog heel vaak lange winters met veel ijs krijgen, waarin je lange tochten kunt schaatsen. Maar schaatsen is wel onderdeel van onze cultuur, van het Nederlandse DNA. Dat mag je niet verloren laten gaan.”

Schoolschaatsen
En dus wil hij vol inzetten op schoolschaatsen. Zoals Nederlandse kinderen bijna vanzelfsprekend allemaal kunnen zwemmen, moeten ze ook allemaal kunnen schaatsen. Echt niet meteen de Elfstedentocht, maar goed genoeg om lol te hebben op het ijs als het een keer goed vriest. Hij wil ook de doelgroep ‘ouderen’ vaker op het ijs zien: „Die hebben in hun jeugd allemaal geschaatst, maar vinden nu niet zo makkelijk hun weg naar de ijsbaan.”

Curling populair
Hij wil dus meer ijsvariatie bieden. Niet alleen maar rondjes schaatsen, maar bijvoorbeeld ook meer curling-clinics. „Je ziet de invloed van tv-programma’s direct. Toen Sterren Dansen Op Het IJs een hit was zag je meteen meer aanmeldingen voor kunstschaatsen. Vorig jaar was de Curling Quiz op tv en daardoor hadden we zeker 20 procent meer inschrijvingen voor curling-clinics. Daar spelen we graag op in, we denken er bijvoorbeeld over om ook de buitenbaan af en toe te gebruiken voor curling.” En als promotie voor deze sport in opkomst wordt in december het Nederlands Kampioenschap curling in de Enschedese ijshal gehouden.

Duitsers
Bij het zoeken naar nieuwe doelgroepen kijkt hij ook nadrukkelijk over de grens. Duitsers hebben weliswaar niet zo’n schaatscultuur als Nederlanders, maar ze houden wel van wintersporten. Romme: „Als ze hier massaal op zaterdag komen shoppen, dan kun je ze vast ook wel overhalen om sportief te komen recreëren. Ik heb de eerste lijntjes daarvoor al uitgelegd, we gaan kijken hoe we de Duitsers kunnen enthousiasmeren voor onze baan.”

NK Junioren

De topsport wordt overigens niet helemaal vergeten: „We hebben dit seizoen in elk geval het NK Junioren en een landelijke schaatsmarathon. Dat verdienen we ook, want we maken hier echt geweldig ijs. Daar kan ik als oud-topsporter echt blij van worden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook

Deel deze pagina: