Live Live

IC-afdeling MST wil paviljoen in binnentuin voor patiënten

Gepubliceerd: Vrijdag 04 oktober 2019 20:26

IC-afdeling MST wil paviljoen in binnentuin voor patiënten

Mensen die lang op de intensive care hebben gelegen, hebben daar in hun dagelijks leven vaak nog lang last van. Daarom wil het MST een ‘helende omgeving’ zijn. De nieuwe binnentuin draagt daaraan bij. Nu nog een paviljoen zodat ook IC-patiënten naar buiten kunnen.

Frisse lucht in een groene omgeving. Het belang daarvan mag niet worden onderschat. Dat zegt Bert Beishuizen van het Medisch Spectrum Twente, hij is internist op de intensive care (IC). Patiënten die daar moeten verblijven, krijgen intensieve zorg en kijken vaak maanden tegen vier witte muren aan. „Eén ding horen wij stelselmatig van hen terug: ze missen buiten. Het ziekenhuis is best een steriele omgeving. Mensen zijn soms maanden bij ons binnen. Buitenlucht, groen, weer en wind, dat missen ze heel erg.”

Toen de buitenruimte in het hart van het MST-gebouw vrij kwam, was de plek dan ook ideaal. Daar moest een binnentuin komen, met groen, de geur van lavendel, vlinders en bijen. En een paviljoen met veel glas, waar IC-patiënten door een verpleegkundige naartoe kunnen worden gereden om even in een ‘helende omgeving’ te verblijven.

Sponsorgeld
De binnentuin is er, compleet met houten bankjes en kunst. Leerlingen van het Zone College werken aan een insectenhotel, de imkervereniging Enschede plaatst een showkast in de tuin. Nu nog het paviljoen. De bouw begint in maart, de opening staat gepland op 28 mei volgend jaar. Het project kost 250.000 euro, daarvan moet nog een ton worden gevonden aan sponsoring.

Om een bijdrage te leveren, loopt morgen een groep van 30 medewerkers van de IC-afdeling de halve marathon Oldenzaal. Maanden hebben zij samen getraind om de tussen de 5 en 21,1 kilometer te lopen. Iedereen heeft zich verplicht minstens honderd euro aan sponsorgeld bij elkaar te lopen. „Het is een kleine bijdrage op het totaalbedrag, maar we hopen ook andere afdelingen enthousiast te maken sponsoracties op te zetten”, zegt teamhoofd IC Marc Eijsink. Dat is al gelukt bij de afdeling financiën en neurologie: zij doneerden geld en een magnolia voor in de tuin.

Realisatie
Fondsenwerver Rianne Ligtenberg is nu al een jaar bezig om de binnentuin met paviljoen te realiseren. Voor de ‘extraatjes’ is de Stichting Vrienden van MST opgericht. „In tijden van bezuinigingen wordt de kraan dichtgedraaid voor de dingen die patiënten rust en ontspanning brengen”, verklaart zij. „De medische zorg is gegarandeerd, maar voor patiëntgerichte zorg is geen geld. Terwijl wij dat ontzettend belangrijk vinden. Daarom pakken we dat sinds een jaar structureel op.”

Dat begon met de wens van de IC-afdeling om patiënten de mogelijkheid te bieden af en toe naar buiten te gaan. „Daaruit ontstond het idee voor de binnentuin en het paviljoen. Naar buiten gaan is voor IC-patiënten van ongekend belang. Het is een eerste stap op weg naar genezing. Een eerste stap op weg naar huis. De eerste keer naar buiten omschrijven patiënten vaak als: het gevoel dat je weer leeft.”

Terugkomdag
Dat blijkt onder meer uit de terugkomdag die het MST Tweejaarlijks houdt voor patiënten en hun familie. Daar worden ook interviews gehouden over wat er beter kan op de IC. Internist Beishuizen:

„Veel patiënten kampen na ontslag met psychische klachten als nachtmerries, depressie en angststoornissen. Onderzoek wijst uit dat een rustgevende, vriendelijk ingerichte omgeving en extra aandacht voor privacy maakt dat mensen zich veilig voelen en meer ontspannen. Dat komt het herstel ten goede. Daarom passen wij op de IC nu ook fotobehang toe. We zoeken steeds naar mogelijkheden om het patiënten en hun familie zo prettig mogelijk te maken.”

Podium
Het paviljoen is niet alleen voor IC-patiënten. Rianne Ligtenberg droomt al van een podium waar regelmatig muziekoptredens kunnen plaatsvinden. „Als patiënten hun raam openzetten, kunnen ze er ook van genieten. En het paviljoen kan ook een fijne plek zijn voor kinderen die angstig zijn. Kan een infuus daar worden geplaatst in plaats van aan het bed.”

Mensen die geld willen doneren voor het paviljoen, kunnen terecht bij: vriendenvanmst.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: