Live Live

AUDIO: Huizen in Twente steeds duurder, met uitzondering van regio Almelo

Donderdag 11 januari 2018 12:45

AUDIO: Huizen in Twente steeds duurder, met uitzondering van regio Almelo

Oldenzaal is in Twente de absolute topper wat prijsstijgingen van huizen betreft. De prijs van de gemiddelde koopwoning steeg er in vijf jaar tijd met 40.000 euro tot 243.000 euro.

De woningmarkt in Oldenzaal is oververhit. Huizen zijn er gemiddeld in 43 dagen verkocht. Daarmee hoeft Oldenzaal in de regio alleen Enschede voor te laten gaan, waar woningen nog sneller worden verkocht: 40 dagen. Dat blijkt uit de cijfers over het vierde kwartaal van de makelaarsorganisatie NVM.

Vraagprijs is bijna ook koopprijs
Wat verder opvalt in de kwartaalrapportage is dat er in drie grootste steden van Twente nog nauwelijks verschil is tussen vraagprijs en verkoopprijs. “Die ligt nagenoeg gelijk”, zegt voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente van de NVM. “In Enschede lag de gemiddelde verkoopprijs in het laatste kwartaal slechts 0,8 procent onder de vraagprijs, in Hengelo 1,6 procent en in Almelo 2,6 procent.”

Wat de gemiddelde verkoopprijs betreft doet Enschede het met 211.500 euro iets beter dan Hengelo, waar gemiddeld 202.800 euro betaald werd. In het derde kwartaal van vorig jaar waren die rollen nog omgedraaid. In Almelo ligt de gemiddelde verkoopprijs op 183.400 en duurt het nu gemiddeld 76 dagen eer een woning is verkocht. De prijzen van vrijstaande woningen schieten in de hele regio het snelst omhoog. In Enschede en Hengelo gemiddeld met 13 procent.

Minder aanbod
Toch is het niet alleen maar feest bij de regionale makelaars. Want het aanbod van woningen krimpt en daarmee ook het aantal transacties. En daar leveren makelaars van. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016 staan er in de regio Hengelo/Enschede een derde minder woningen te koop. In Enschede en Hengelo samen daalde het aantal huizen dat te koop staat in een jaar tijd van 1.564 naar 1.048. Dat slinkende aanbod heeft dit in Hengelo/Enschede geleid tot 4 procent minder transacties. In de regio Almelo/Tubbergen is het aanbod met maar liefst 35 procent afgenomen tot nu 988 woningen ten opzichte van 1.508 woningen een jaar eerder. Het aantal transacties daalde daar zelfs met 7 procent.

Tekort aan appartementen senioren

De verwachting voor dit is dat het aantal transacties blijft dalen, ondanks de grote vraag. Kopers die geen geschikt huis kunnen vinden, wachten met verhuizen tot dat wel het geval is. Er is volgens Steven Elst bijvoorbeeld een tekort in het aanbod van appartementen en bungalows voor de seniorenmarkt. Elst: “En het duurt nog wel even dat er substantiële aantallen nieuwgebouwde huizen worden opgeleverd.” Door deze combinatie van veel vraag en schaarste in aanbod, zullen de prijzen blijven stijgen. Ook de prijzen van nieuwbouwwoningen zullen flink omhoog gaan, door bouwbedrijven melden dat hun kosten sterk aan het stijgen zijn. En dat wordt uiteraard doorberekend in de prijs.

1Twente Enschede sprak hierover samen met Vera Welker. Besluister dat bericht hierboven terug.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: