Live Live

Huh? Een rood oversteekpopje op de rijbaan in Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 05 september 2019 14:43

Huh? Een rood oversteekpopje op de rijbaan in Enschede

Het licht staat op rood en dan weer op groen. En toen het op rood stond was er veel om te doen. Deze variant op Finkers’ ode aan Almelo uit 1985 was afgelopen weekend van toepassing op het verkeerslicht over de Oldenzaalsestraat in Enschede. Op de kruising met de Postweg en Kotkampweg verscheen op de rijbaan een oversteekpopje.

Ruud Olsthoorn en zijn vrouw Gerry uit Ootmarsum reden rond het middaguur naar Enschede om even te shoppen. Gerry reed en stopte keurig voor het genoemde verkeerslicht, op de middelste van drie rijstroken. Het Ootmarsumse stel keek nog een goed. Wat zag het daar nu? In plaats van het gebruikelijke rode rondje, keken ze naar een rood oversteekpoppetje.

Aangezien zijn vrouw achter het stuur zat, kon Ruud snel met zijn mobieltje een foto maken. Als bewijsmateriaal. Want dit was toch wel heel bizar. Later deze week mailde hij de foto naar de krant. „Nee ik heb het echt niet gephotoshopt, hoor”, bezweert de Ootmarsummer.

Nog nooit meegemaakt
Verkeerskundige Kees van der Neut van de gemeente Enschede verschaft opheldering. Zaterdagavond bleek de bovenste (rode) lamp van het middelste verkeerslicht kapot. Rond tien uur ’s avonds kwam een monteur van een extern bedrijf dat de gemeente bij dit soort calamiteiten inschakelt, het euvel verhelpen. „Hij heeft een lamp met het verkeerde logootje geplaatst. De rondjes, poppetjes en pijlen zitten soms op, dan weer in of boven de lamp. Dat kun je niet altijd zien. In dit geval zat er dus een mannetje in de rode lamp. Dat heeft de monteur niet gezien”, legt Van der Neut uit. In de zestien jaar dat hij gemeentelijk verkeerskundige is heeft hij zoiets nog nooit meegemaakt.

Bijzonder experiment
Zondagmiddag rond vijf uur werd hij door een toevallig passerende collega-verkeerskundige uit Hengelo op de hoogte gebracht. „Die collega vroeg of we in Enschede soms bezig waren met een bijzonder experiment. Een half uur later heeft een monteur de goede lamp geplaatst. „Het was dus gewoon een foutje, maar het hoort natuurlijk niet. We hebben niet voor niets met elkaar verkeersregels afgesproken. We hebben het bedrijf dat dit soort dingen regelt wel opdracht gegeven om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat er precies fout is gegaan. Om te voorkomen dat het in de toekomst nog eens voor komt”, aldus Van der Neut.

En Ruud en Gerry uit Ootmarsum? Die vinden het vooral grappig. En hebben een bijzondere foto.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ruud Olsthoorn

Deel deze pagina: