Live Live

Hoogenberg nieuwe directeur bibliotheek Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 05 december 2018 15:13

Hoogenberg nieuwe directeur bibliotheek Enschede

Jan Hoogenberg wordt de nieuwe directeur van de bibliotheek Enschede. Nu nog geeft hij leiding aan de Bibliotheek Noordwest Veluwe. Hoogenberg volgt Gerard Kocx op, die volgende week, na 28 jaar, afscheid neemt.

Jan Hoogenberg, die in februari in aan de slag gaat, komt op het moment dat de Enschedese bibliotheek voor grote veranderingen staat. De kans is groot dat de bibliotheek gaat verhuizen naar het Muziekkwartier aan het Wilminkplein. Samen met de huidige bewoners, het Wilminktheater, kunstenschool Kaliber en poppodium Metropool wordt daar de 'huiskamer van de stad' gerealiseerd. Waarschijnlijk voor het einde van dit jaar wordt de knoop doorgehakt.

Opvolger
Gerard Kocx is blij met zijn opvolger. "Voor de continuïteit van de bibliotheek lijkt het mij heel goed. Ik heb me niet met de keuze bemoeid, maar Jan Hoogenberg heeft in Noordwest Veluwe een sterk maatschappelijk betrokken bibliotheek gerealiseerd. En dat is precies wat wij hier willen zijn."

Hoogenberg was bijna 10 jaar directeur van een stichting met vestigingen in Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet en Elspeet. Onder zijn leiding kregen de bibliotheken daar een ander aanzien en een andere functie. "Als ik terugkijk is er in de loop van de jaren veel veranderd en zijn we een bibliotheek geworden, die volop meedoet in de samenleving."

In Harderwijk verhuisde de bibliotheek naar het stadhuis, waar het een soort huiskamer van de stad werd. Mensen komen er niet alleen om boeken te lenen, maar ook om elkaar te ontmoeten, te studeren en gewoon wat te lezen. Dat is vergelijkbaar met de uitdaging waar hij in Enschede voor komt te staan. Harderwijk staat momenteel in de finale van de verkiezing van de beste bibliotheek van het land.

┬ę Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: