Live Live

Hof vernietigt vrijspraak in Enschedese moordzaak Kanat

Gepubliceerd: Vrijdag 18 januari 2019 16:00

Hof vernietigt vrijspraak in Enschedese moordzaak Kanat

Het Gerechtshof in Arnhem vernietigt de vrijspraak voor de ex-partner van de vermoorde Enschedeër Mustafa Kanat. Ellen G. is nu veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor haar rol bij deze moord in 2014.

Volgens het gerechtshof was de Brabantse (25) de opdrachtgever, uit wraak om een verloren voogdijzaak rond hun dochtertje. Haar toenmalige Belgische vriend Mike M. (29) heeft de moord daadwerkelijk uitgevoerd. Hij moet daarvoor 12 jaar de cel in. Zijn landgenoot Glenn Q. (23) werd vrijgesproken aan medeplichtigheid. Ook Ellen’s moeder, Maria G., kreeg vrijspraak.

Het arrest pakt daarmee heel anders uit dan het vonnis in Almelo. Daar kregen Ellen G. en haar moeder nog vrijspraak en moesten Q. en M. 11 jaar de cel in.

Onvoldoende bewijs

Volgens de rechters in Almelo was het duidelijk dat G. haar ex had dood gewenst. Maar dat feit alleen was niet genoeg voor een veroordeling. Het Openbaar Ministerie had haar fatale rol niet voldoende hard gemaakt. In hoger beroep werd daar meer werk van gemaakt. Het Hof acht nu wel bewezen dat zij gezien kan worden als opdrachtgever.

Mike M. voerde de moord uit. Hij kocht ook de messen waarmee hij Kanat in buik en hart doodstak. Hij kreeg een lagere straf dan G., omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Hij is zwakbegaafd. Glenn Q. was bij de moord aanwezig, dat staat vast. Maar hij kon het Hof ervan overtuigen dat hij niet wist dat Kanat iets aangedaan zou worden. M. zou onverwacht hebben toegeslagen met zijn mes.

Voogdijzaak
Kanat werd 27 september 2014 voor zijn flat aan de Fazantstraat in Enschede om het leven gebracht.Het motief voor de moord was een door G. verloren voogdijzaak. De vrouw was met hun toen 1-jarige dochtertje naar Bergen op Zoom verhuisd, waardoor de omgang met Kanat werd gefrustreerd. De rechter bepaalden op zijn verzoek, dat zij terug moest keren naar Twente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: