Live Live

Hoe houdbaar is Darahbaru, de Twentse opvolger van Satudarah?

Gepubliceerd: Woensdag 20 maart 2019 08:30

Hoe houdbaar is Darahbaru, de Twentse opvolger van Satudarah?

Dat leden van de verboden motorclub Satudarah zich niet zomaar gewonnen zouden geven, leek al op voorhand vast te staan. Nu moet blijken hoe houdbaar opvolger Darahbaru MC is.

Jarenlang probeerde justitie en gemeenten een einde te maken aan motorclub Satudarah. Want die zou synoniem zijn met criminaliteit en daarmee de samenleving ontwrichten. Maar toen dat vorig jaar eindelijk lukte, wist iedereen nagenoeg zeker dat het geen einde zou maken aan de broederschap onder de clubleden. En dat blijkt, want met de oprichting van Darahbaru MC keren in Twente veelal dezelfde personen terug.

Laurence Sapulette bevestigt dat een groot deel van de leden van Darahbaru een verleden hebben bij Satudarah chapter Eastside. „We willen door met onze hobby en levensstijl. Maar we nemen afstand van Satudarah. We beginnen wat nieuws. Hoe justitie ernaar kijkt, maakt me niet veel uit. Of ik nou een hesje aan heb, of niet; ze blijven ons toch opjagen. Maar we zijn niet uit op problemen. Met ons valt te praten.” Dat het nieuwe hesje dezelfde clubkleuren heeft als van Satudarah betekent niets, zegt hij. „Supermarkt Jumbo heeft die kleuren ook.”

Wie de leider wordt van de nieuwe club daarover doet hij geen uitspraak. „Dat komt vanzelf wel een keer naar buiten.” Sapulette zegt wel dat de nieuwe MC op zal passen met het gedrag van de leden. „We gaan geen hoofdpijn binnen halen. We willen geen leden, waarvan je weet dat die voor problemen gaan zorgen.” Dat betekent echter niet per definitie dat mensen met een strafblad geweerd zullen worden. „Als je je straf hebt gehad, moet je dan extra gestraft?” Volgens hem is misschien het meest prominente en omstreden lid van Satudarah Eastside, Michel Boer, geen lid van de nieuwe motorclub. Hij zegt niet waarom. „Ik ga niet voor hem praten.”

Misdrijven
Satudarah MC was met chapter Eastside jarenlang actief in Twente, en kopstukken van die afdeling werden door justitie meermaals in verband gebracht met zware misdrijven. Tot veroordelingen leidde dat echter maar zelden, omdat het in de meeste gevallen ontbrak aan voldoende bewijs.

Toch bleef Satudarah Eastside voor regionale bestuurders altijd een doorn in het oog. Daarom werd er alles aan gedaan om een clubgebouw aan de Parkweg in Enschede te sluiten, en is onlangs nog de lokale regelgeving in die stad aangepast om op te kunnen treden tegen uitingen van de motorclub. Volgens Sapulette is MC Darahbaru niet op zoek naar een clubhuis.

De gemeente Enschede houdt de kaarten nu tegen de borst. „We zijn op de hoogte van deze nieuwe verschijningsvorm, en de gelijkenissen met Satudarah zijn ons ook opgevallen. Maar we weten nog niet of we stappen kunnen nemen en welke dat dan zijn. Dat wordt nog bekeken”, aldus een woordvoerder.

Verbod geen zin
Het Openbaar Ministerie verklaarde vorig jaar tijdens de rechtszaken over het verbod op Satudarah dat ook een doorstart wat hen betreft onder dat verbod zou moeten vallen. De rechter heeft zich daar niet over uitgelaten. Volgens de advocaten van de motorclub heeft een verbod überhaupt geen zin, omdat alleen een andere naam en logo al genoeg is om de activiteiten voort te zetten. Het Openbaar Ministerie kon gisteren nog niet met een inhoudelijke reactie komen over de nieuwe Twentse motorclub.

Waarom er bloed druipt uit het logo van Enschede? Sapulette: „Daar kunnen mensen van alles in zien. Maar het staat gewoon voor de naam ‘nieuw bloed’, en in Enschede zijn we opgericht.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Facebook/Tubantia

Deel deze pagina: